Az 58 éves férfinek ültettek be először műszívet

Véralvadási zavarok miatt kritikussá vált a műszívet kapott férfi állapota

Véralvadási zavarok miatt kritikussá vált annak az 58 éves férfinek az állapota, aki 13 napja (2008. február 15-én) elsőként kapott műszívet hazánkban a Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Klinikai Tömbjében.

2008.02.28 09:42ma.hu

Magyarország első műszívét egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapta meg Budapesten, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében. Állapota sajnálatos módon kritikussá vált, véralvadási problémák miatt.

A keringéstámogató eszköz - hétköznapi nevén műszív - egy sebészi úton beültetett mechanikus pumpából áll, ami képes átvenni a szív munkáját.A műtét alatt a szív megfelelő üregeiből műanyag csőrendszer segítségével a vért egy testen kívül elhelyezkedő pumpába vezették, ez képes a szív munkáját akár teljes egészében is átvenni - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

A műtét több mint három óráig tartott, a műszív négymillió forintba került. A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel a betegágyat elhagyva képes alapvető teendőit ellátni maga körül, így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet - nyilatkozta a klinika sajtórefenrense a beavatkozás után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.