A betegnél szívburki vérzés lépett fel

Elhunyt az első hazai műszíves

Meghalt az első hazai műszíves csütörtökön kora délután - közölték a Semmelweis Egyetemen (SE) sajtótájékoztatóján.

2008.02.28 18:25MTI

A betegnél február 27-én váratlan szövődményként szívburki vérzés lépett fel. Minden rendelkezésre álló lehetőséget felhasználva sem tudták "a diffúz és masszív" vérzést megszünteti, s csak annak intenzitását sikerült csökkenteni - mondta Szabolcs Zoltán, a műszívprogram vezetője. Közölte: a szövődmény következtében sok szervi elégtelenség lépett fel, a végén már csak a beteg szíve dolgozott hibátlanul "a műszív jó funkciójának" köszönhetően. 

"Az erőfeszítések ellenére, ma a kora délutáni órákban a beteget elveszítettük" - fogalmazott. A beteg állapota - mint mondta - keddig fokozatosan javult, a vesefunkció teljesen visszatért a műszívnek köszönhetően. A szívelégtelenség miatt korábban gyengébb vérellátású szervek közül a máj funkciója nem rendeződött megfelelően. "Minden reményünk, okunk megvolt arra, hogy a páciens megfelelően stabil keringési (...) viszonyok között tudja megvárni azt a pillanatot, amikor a számára (...) megfelelő donorszív jelentkezik, és a végleges szívbeültetést el tudjuk végezni" - tette hozzá. 

Merkely Béla, az SE Kardiológiai Központjának vezetője arról beszélt: a súlyos szívelégtelenségben lévő betegnek az egyetlen esélyt a műszív adta meg ahhoz, hogy esetleg egy donorszívet nyerjenek, és a beteg életét hosszútávon megmentsék. Ez a donorszív, aktív keresés ellenére nem érkezett meg - fűzte hozzá. Mint magyarázta, a szívelégtelenség nagyon súlyos betegség, valamennyi szerv működését fokozatosan rontja. 

A műszív beültetéskor az orvosok abban reménykednek, hogy a jó vérellátással a szervek működése fokozatosan helyreáll. A betegnél a máj funkciója nem tért vissza teljes egészében, és ez a szerv termeli a véralvadáshoz szükséges faktorokat, ellenfaktorokat. "Ne felejtsük el, hogy a műszív csak akkor (...) alkalmazható, ha már nincs más lehetőség. A beteg élete egyébként nem menthető, nem adhatunk neki másképp esélyt, mint a műszívvel" - hangsúlyozta Merkely Béla, majd hozzátette: nagyon nehéz két héten vannak túl. Közölte: a műszív beültetésének lehetőségét a nagyon súlyos betegek számára a későbbiekben is biztosítani kell. 

Újságírói kérdésre elmondták, rendelkezésre áll egy második műszívük, amelyet szükség esetén, végső megoldásként újra igénybe vesznek majd. Előre viszont nem készülnek a műszív beültetésére - jegyezte meg. Közölték, a statisztikák szerint a műszíves betegek fele tudja megvárni a donorszerv megérkezését. 

Az 58 éves férfin február 15-én hajtották végre beavatkozást, amelynek során keringéstámogató eszközt ültettek testébe. A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel, a betegágyat elhagyva, képes alapvető teendőit ellátni maga körül, így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet. Az orvosok korábban elmondták, hogy eddig azért nem alkalmazták ezt az eljárást, mert nem volt rá pénz, illetve nem volt megfelelően felkészült orvoscsapat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.