Csaknem 70 éve használják

Kavarodás az alkoholizmus gyógymódja körül

A "Le Dernier Verre" (Az utolsó pohár) című könyvben Olivier Ameisen vall arról, hogy hogyan szabadult meg az ital utáni vágyakozástól a baclofen adagolásával. A gyógyszert már csaknem 70 éve használják, elsősorban fájdalmas, kontrollálhatatlan izomrángások kezelésére szklerózis multiplex és más ideggyógyászati megbetegedések esetében.

2008.11.28 15:42medipress.hu

Az orvostársadalom véleménye erősen megoszlik Ameisen könyvét illetően. Egyesek azzal vádolják Ameisent, hogy egy erős gyógyszer szedésére bátorít, míg mások értékelik, hogy végre szoba hozta a baklofent, mely körül az érdeklődés egyre nő, és diszkréten használják is.

„Kritizálható a gyógyszeripar, mivel nem érdekelt az alkoholizmus kutatás finanszírozásában, ám a „csodagyógymóddal” kapcsolatos reklámot le kell állítani” – véli Philippe Batel, a párizsi Beaujon Kórház szakorvosa.

Aki elhiteti az emberekkel, hogy létezik csodakezelés, az nem érti meg az alkoholizmus betegség bonyolultságát” – nyilatkozta Michel Reyaud, a szintén párizsi körzetben található Paul Brousse Kórháztól.

A svájci Genfi Egyetemi Kórház alkoholizmus részlegének vezetője, Pascal Gache elmondta, hogy már 30 beteget kezelt a gyógyszerrel, akik közül néhányan jól tolerálták a magas dózist is, mások nem. Hozzátette, most véglegesíti egy klinikai vizsgálat terveit, melybe 200 beteget vonnának be. Már csak az etikai bizottság engedélyére várnak.

„Minél gyorsabban véget kell vetni a kételkedésnek"
—fogalmazott. A francia egészségbiztonsági figyelő, az Afssaps szerint az alkoholizmusra baclofent felíró orvosok teljes egészsében saját felelősségre cselekszenek.

„Nem átlagos gyógyszerről van szó, különösen nem nagy dózisban” – magyarázta az Afssaps igazgatóhelyettese, Fabienne Bartoli. „Fennáll a légzési elégtelenség veszélye.”

A hivatal felhívta a figyelmet a klinikai vizsgálatok szükségességére, hogy tudományosan megalapozott módon lehessen felmérni a baklofen, mint alkoholizmus elleni gyógyszer kockázatát és előnyeit.

„Megfelelő vizsgálatokra van szükség a termék hatásait illetően, hogy egyáltalán hatásos-e, és ha igen, milyen adagban, és ez az adag hosszú távon is biztonságos-e
” – mondta el Alain Rigaud, a Francia Nemzeti Alkoholizmus és Addikció Prevenciós Társaság elnöke.

Senki ne higgye azonban, hogy egy hatékony gyógyszer önmagában képes lehet meggyógyítani az alkoholizmust” – tette hozzá, hangúlyozva, hogy az italról való leszokás továbbra sem menni szociális és pszichológiai támogatás nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.