Konformista nagyivók, macsó részegek

Az alkoholisták kilenc kategóriája

A brit kormány egy nagyszabású alkoholellenes kampány nyitányaként a részegeseket kilenc kategóriába sorolta azzal, hogy amennyiben valaki felismeri mértéktelen ivászatának okát, könnyebben megszabadulhat káros szenvedélyétől.

2008.09.18 16:04MTI

Az egészségügyi tárca által kezdeményezett kutatás során a nagyivók kategóriájába azokat a nőket sorolták, akik hetente 35 adagnyi alkoholt gurítottak le a torkukon, a férfiak esetében a választóvonalat a heti 50 porciónyi szeszesitalban határozták meg - olvasható a BBC hírei között. A besorolás szerint létezik a bánatos alkoholisták kategóriája, ahová olyan személyek kerültek, akik épp krízishelyzetbe kerültek: elvesztették hozzátartozójukat, elváltak vagy pénzügyileg kerültek padlóra. 

Az ilyen emberek vigaszt remélnek az alkoholtól, amely reményeik szerint segít majd átvészelni a nehéz időket. A stresszes alkoholistákon túl nagy a munkahelyi vagy otthoni nyomás: ők csupán a szesz segítségével képesek elengedni magukat. Az elfoglalt alkoholisták kategóriájába olyan egyének nyertek besorolást, akiknek percre be van osztva a napjuk. Esetükben az alkohol kapcsolatteremtő szerepet játszik. 

A konformista nagyivók a teremtés azon koronái, akik szentül meg vannak arról győződve, hogy esténként a férfinak a kedvenc kocsmájában a helye. Számukra a pub a második otthon. A társasági részegesek kiterjedt baráti kompániájukkal alkoholizálnak. Esetükben a közös ivászat biztonságérzetet ad, e társasági események jelentik életük igazi értelmét. Az unatkozó alkoholisták általában egyedülálló anyák vagy frissen elvált személyek, akiknek alig-alig vannak barátaik. Esetükben az alkohol jelenti a társat, s a társaságot, az esti egy-két, vagy még több pohárkával ünneplik meg, hogy vége az unalmas napi robotnak. 

A macsó részegesek viszont a vélt vagy valós mellőzöttségük okán alkoholizálnak, valamint azért, mert meggyőződésük szerint az igazi férfi iszik. A hedonista alkoholisták kategóriájába szinglik és elváltak kerültek, valamint olyan britek, akiknek felnőtt gyermekei már kirepültek a családi fészekből. Az érintettek azért isznak, hogy saját maguk előtt bizonyítsák, mennyire szabadok, függetlenek és fiatalok. Végül a függők kategóriájába olyan férfiak kerültek, akik gyakorlatilag a kocsmába élnek. Az érintetteknél a szenvedélybetegség kialakulásában több tényező játszik közre, beleértve az unalmat és az állandó elégedetlenséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.