Drága lehet a nyaralás, ha nem ismeri a törvényt

Ne induljon külföldre, míg ezt el nem olvassa!

Külföldi nyaralásra készülve mindenki tudja, mit kell a bőröndbe csomagolni, egzotikus országok látogatása előtt az oltásokat is elintézzük, de vajon ismerjük-e eléggé a helyi törvényeket is?

2015.03.09 10:00ma.hu

Külföldre utazás előtt a látnivalókon túl érdemes az adott országban hatályos jogszabályokról is tájékozódni, ellenkező esetben kellemetlen meglepetések érhetik a turistát! Íme, a legbizarrabb jogszabályok.

1. Szingapúrban nem szabad rágózni

A Szingapúrba történő utazás során semmiképp ne vigyünk magunkkal rágógumit, ugyanis ebben a városban már több mint két évtizede betiltották az utcán való rágózást, hogy megóvják a város utcáinak tisztaságát. Bár a büntetés csak némi pénzbírság, azért nem árt tiszteletben tartani a város elveit.

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

2. Tilos meghalni Sarpourenx-ben, betelt a temető

Egy mindössze 260 lakost számláló délnyugat-franciaországi kis faluban a polgármester, Gerard Lalanne megtiltotta a lakosoknak, hogy meghaljanak, mert a túlzsúfolt temető betelt, és nincs hová eltemetni őket. 2008-ban rendeletet is kiadott, melyben hivatalosan is megtiltotta, hogy a faluban meghaljon olyan lakos, akinek nincsen előre lefoglalt parcellája a temetőben. A rendelet be nem tartása állítólag súlyos büntetést von maga után – írja az ugyvedipraxis.hu.

Fotó: freedigitalphotos.net/tiverylucky

3. Velencében illegális a galambok etetése

A gyönyörű, lagúnákkal teli városban szintén különleges rendelet van érvényben. Míg régebben nagy hagyomány volt a turisták körében a Szent Márk teret ellepő galambok etetése, mára már törvény tiltja ezt a cselekedet. Aki megszegi ezt a jogszabályt, akár 700 dollár pénzbírságot is kaphat.

Fotó: freedigitalphotos.net/m_bartosch

4. Buenos Aires a tollágyak ellen lépett fel

Az argentin kormány a tollágyakkal kapcsolatosan hozott furcsa és meghökkentő jogszabályt. A tollágyakat betiltó döntést a törvényhozók azzal indokolták, hogy „azok túl kényelmesek, és az ilyen kényeztetés serkenti és ösztönzi a buja érzéseket” – írja az Argentina Independent.

Fotó: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

5. Bhutánban tilos a dohányzás

Ez a kis himalájai ország talán a világ egyik legszigorúbb rendeletét hozta, ugyanis az egész ország területén betiltották a dohányzást. Ha valaki dohányos, akkor bizony törölnie kell az úticéljai közül ezt az országot, ugyanis se bevinni, se vásárolni nem szabad dohányárut. Aki Bhutánban nyilvános helyen rágyújt, azt pénzbírsággal büntetik, a dohány árusításáért pedig szabadságvesztés is járhat.

Fotó: freedigitalphotos.net/graur codrin

6. Nem fogyhat ki a benzin az autópályán Németországban

Németországban ügyeljünk arra, hogy elegendő üzemagyag legyen az autóban, mielőtt autópályára hajt, ugyanis nagy bajba kerülhetünk, ha kiürül a tank. Németországban ugyanis jogellenes bárkit bármilyen okból megállítani az autópályán. Egyetlen kivétel lehetséges: ha vészhelyzet van, az üres tank azonban nem minősül vészhelyzetnek.

Fotó: freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

7. Görögország egyes részein tilos a magas sarkú cipő viselése

Ha egy ókori görög helyszínen tűsarkúban jelenünk meg, akkor ne csodálkozzunk, ha a túrát mezítláb kell folytatnunk. A görög kormány ugyanis rendelettel védi az ókori műemlékeket, melyeken sérülést okozhatnak a magas sarkú cipők.

Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

8. Tilos enni a Ramadán ideje alatt Dubaiban

Ha az Egyesült Arab Emírségekbe szeretnénk utazni, akkor körültekintően válasszuk ki az időpontot, ugyanis a Ramadán ideje alatt sem enni, sem inni nem szabad nyilvános helyen. A helyi szokásokat a turistáknak is tiszteletben kell tartaniuk. Azokat az utazókat, akik úgy döntenek, hogy megszegik ezt a szabályt, először csak nyilvánosan figyelmeztetik, majd ha a bűnös tevékenységet többszöri felszólításra sem hagyják abba, akkor akár börtönbe is kerülhetnek a szabálysértés miatt.

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.