Ha indok kellene egy jó sörözésre

Igyon sört, védi az agyat!

Kiderült, hogy az istenek édes nektárjának egyik összetevője megvédheti az agysejteket az olyan neurodegeneratív betegségektől, mint a demencia vagy a Parkinson-kór.

2015.01.30 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos stockimages

Itt a péntek este, ideje lazítani. Nem feltétlenül alkohollal kell ezt megtenni, de ha inna egy pohár sört, ne habozzon: jót tesz az agyának! Vagy legalábbis jót tehet, derítette ki egy kutatás, mely szerint a sör Xanthohumol nevű összetevője megvédheti számos neurodegeneratív hatástól az agyat. A flavonoidok családjának tagjaként évek óta növekvő figyelem kíséri, a tőle elvárt egészségi hatás kapcsán.

És hogy miért hisznek egészségességében a kutatók? Nos, főként antioxidáns hatásuk miatt. Aerob (oxigént használó) anyagcsere során sejtjeink különböző reaktív oxigén gyököknek (ROS) nevezett molekulákat állítanak elő, melyek reakcióba lépnek az olyan, oxigént tartalmazó molekulákkal, mint amilyen a hidrogén-peroxid. A ROS túltermelődése azonban ártalmas a szervezetnek, protein- vagy DNS-károsító hatással lehetnek testünkre, oxidatív stresszt okozva.

A szabadgyökök különösen az agyban aktívak, az általuk okozott sérülés pedig az idegsejteken keresztül különböző neurodegeneratív rendellenességeket okozhat, mint amilyen például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. A Xanthohumol "agysejtvédő" hatását egy kísérletben kívánták igazolni, melynek során patkányokból származó idegsejteket először Xanthohumolnak, majd oxidatív stressznek tettek ki. Kiderült, hogy nem csak "levadászta" a kárt okozó szabadgyököket, de felfokozta bizonyos sejtvédő gének működését, melyek pajzsként védik a sejteket az oxidatív stressztől.

Noha további, élőlényeken való kutatásra van szükség, a tudósok elképzelése szerint a Xanthohumol fontos szerepet tölthet be az idegrendszeri betegségekkel szembeni harcban. Ettől függetlenül nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása semmilyen körülmények között nem javasolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.