Mérgezett sört ihattak a gyászolók

Tucatjával haltak az emberek a temetésen - a sör volt a hibás

56 gyászoló vesztette életét egy mozambiki temetésen, további 49-en pedig kórházba kerültek, miután mindannyian a hagyományos nemzeti sört elfogyasztották - krokodilepe mérgezte meg.

2015.01.12 18:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/ahmet guler

A hagyományos mozambiki sör kölesből vagy kukoricalisztből készül, ezúttal azonban úgy tűnik, némi krokodilepe is került bele, bár egyelőre azt nem tudják, hogyan. Csak az biztos, hogy a mérgezett sör 56 embert ölt meg, további 49-en pedig kórházba kerültek súlyos mérgezéses tünetekkel - jelentették a mozambiki egészségügyi hatóság hivatalnokai. A dél-afrikai országban szombaton egy temetést tartottak az észak-keleti Tete tartományban, az áldozatok mindannyian azon vettek részt. A Chitima és Songo kerületekben történt tragédia miatt 149 embert kellett enyhébb tünetekkel a kórházakban kivizsgálni, de őket hazaengedték.

Egyelőre azonban a hatóságok is csak gyanítják, hogy krokodilepe lehetett a bűnös, a körzeti rendőrség laborja ugyanis nincs megfelelő kapacitása ahhoz, hogy meg tudják vizsgálni a vérmintákat és a sörből vett mintákat, ezeket ezért a fővárosba, Maputóba küldték - mondta el a tartomány egészségügyi igazgatója, Carle Mosse. Tovább rontja a helyzetet, hogy a régió nem rendelkezik a szükséges eszközökkel a katasztrófahelyzet kezeléséhez.

Azok a gyászolók, akik reggel ittak a sörből, nem betegedtek meg, akik azonban délután ittak, azok mindannyian betegek lettek. Úgy vélik, akkor mérgezhették meg a sört, amikor a gyászolók tömege épp a temetőben volt. A sört főző nő is a halottak között van - tették hozzá az illetékesek. A rendőrség tovább vizsgálja az esetet, közben pedig az egészségügyi hatóságok megkezdték az élelmiszercsomagok és egyéb adományok gyűjtését az érintett családok számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.