Hideg tejet és savcsökkentő gyógyszert kapott

Belehalt a vérmérgezésbe, mert gyomorégésnek nézték

Igyon egy pohár hideg tejet és vegyen be egy savcsökkentő tablettát - ezt javasolta a telefonnál ülő ügyeletes nővér, amikor egy férfi egyre rosszabb állapotba került a vérmérgezése miatt.

2013.10.09 18:41ma.hu

"Számos aggály merült fel és hiányosságra derült fény" - áll abban a jelentésben, amelyet egy 2009-ben elhunyt férfi halála miatt készítettek el. A 43 éves walesi John Willock karácsony estéjén elcsúszott a jégen és megütötte magát, öt nappal később pedig meghalt - mint kiderült, vérmérgezés okozta a tragédiát. A vizsgálat szerint ha akkor orvoshoz kerül, amikor az első tünetek jelentkeztek nála, 60-85 százalékos esélye lett volna a túlélésre.

Az első telefonhívás december 27-én futott be a walesi egészségügyi segélyvonalra, akkor Willock még csak arra panaszkodott, hogy a hasa rettenetesen fáj, mire a vonal túlsó végén ülő ügyeletes ápoló azt tanácsolta neki, hogy az emésztési zavarokra igyon hideg tejet. A nővér a számítógépbe tévesen "tartós felső hasi diszkomfort" diagnózissal vitte fel a férfi panaszait, így viszont a rendszer fel sem ajánlotta, hogy mentőt küldjenek a beteghez, helyette egy gyomorégés elleni tablettát ajánlott neki.

Fotó: freedigitalphotos.net

Fiona McCulloch ráadásul magát a hívást sem megfelelően adminisztrálta, ami azzal járt, hogy amikor Willock másodszorra telefonált, a rendszer ezt első hívásként jelezte, és az a nővér, akihez a hívás került, azt javasolta, hogy 36 órán belül vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával. A beteg panaszai azonban nem enyhültek, ezért Willock harmadjára is telefonált az ügyeletre, akkor egy Carolyn Fergie nevű nővérhez kapcsolták az egyre jobban szenvedő férfit, az ápolónő viszont utóbb beismerte, hogy "túl fáradt volt", ezért szinte alig figyelt arra, hogy mit mond Willock.

Bár a feltárt hiányosságok már nem hozzák vissza a kétgyermekes családapát, a hozzátartozók remélik, hogy a most napvilágra került jelentés hatására az egészségügyi szakszolgálat felülvizsgálja az ügyeleti gyakorlatát és megfelelő szabályozással megelőzhetők lesznek a hasonló tragédiák - számolt be a Metro című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.