Ezek az Izlandiak!

Sör, bálnaheréből (igen, jól olvasta!)

Elképesztő, mennyire kreatív tud lenni az ember, ha rákényszeríti. Izland sosem volt bőséges nyersanyagokból, így hát abból főztek, ami kéznél volt...

2015.01.15 17:00ma.hu
freedigitalphotos meepoohfoto

Néha egészen meglepő dolgokat képesek belerakni söreikbe a sörfőző vállalkozók, hogy felhívják magukra a figyelmet. Ha azt hitte, hogy a gyümölcsös belga sörök már az alkoholos nedű meggyalázásának minősülnek, akkor elképzelni sem tudjuk, mit gondolhat egy izlandi sörről. A sörről, ami barázdás bálnák nemi szerveiből (is) készül...

Az még hagyján, hogy egy állat heréiből alkoholt főznek (itthon is ismert a kakashere-leves például), de afelett már nem lehet elsiklani, hogy mindezt egy veszélyeztetett faj kárára teszik. A barázdás bálnák ugyanis az IUCN vörös könyvének veszélyeztetett fajok listáján szerepelnek.

Van egy régi hagyományuk az izlandiaknak, a Thorri névre keresztelt fesztivál, amit tél közepén tartanak. A zord tájon eddigre már mindenki a háta közepére kívánja a sötétséget és a hideget (születtek volna a Kanári-szigetekre, ugyebár), így hát saját közösségeikből merítenek erőt a télből még hátralevő időszakra. Erre az alkalomra készítette a Stedji nevű sörfőző cég bálnás-alkoholos nedűjét, melyet még meg is ideologizáltak.

Az izlandiak egy része szerint a különleges sör felhívja a figyelmet a barázdás bálnák veszélyeztetettségére, és abban bíznak, hogy a környezettudatosak nem fogyasztanak majd bálnahere-sört, ahogyan tigrisből vagy orrszarvúból készült élelmiszereket sem vesznek magukhoz. Értik, azért főzik a sört, hogy utána ne igyanak belőle. A Stedji szerint ráadásul a bálnafaj az izlandi vizeken nincs is a kihalás szélén, így - kimondatlanul bár, de - azt sugallják, nem is olyan rossz dolog, amit csinálnak.

Az viszont biztos, hogy ezzel sikerült felhívni a figyelmet a barázdás bálnákra, a nemzetközi média ugyanis szinte azonnal lecsapott a bizarr alkoholról szóló történetre. Ennek nyomán válik egyre ismertebbé az igencsak gyomorforgató izlandi konyha, ahol olyan "finomságokkal" is előállnak a Thorri alkalmából, mint a birkahere (vajon mi lehet ez a herefixáció az izlandiaknál?) vagy a rohasztott cápahús. Mentségükre szolgáljon, hogy hosszú évszázadokon keresztül azt kellett megenniük, amit a környezetük adott.

Megkóstolná bármelyiket is?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.