A kávé távol tartja a "gólyát"

Napi egy sör tényleg segít a gyermeknemzésben?

Ha ön férfi, és úgy érzi, itt az ideje, hogy apa legyen, akkor naponta fél liter sörrel ennek esélye jelentősen megnövelhető, a kávéval viszont csak óvatosan, mert az rontja a kilátásokat.

2014.10.25 16:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Ha egy férfi szeretne gyermeket nemzeni, akkor egy amerikai tanulmány szerint jól teszi, ha naponta egy fél liter sört megiszik, ez ugyanis állítólag növeli a termékenységet - ellentétben a kávéval, ami viszont rossz hatással van az utódnemzésre. A Massachusettsi Általános Kórház 2007 és 2013 közt több mint 100 férfit tanulmányozott, akiknek párja mesterséges megtermékenyítési programban vett részt. A felmérés alapján arra jutottak, hogy azoknak a párok, ahol a férfi naponta egy, de inkább másfél amerikai pint (1 pint = 4,7 deciliter) sört megivott, kétszer nagyobb valószínűséggel jött össze a baba. Ahol viszont az apa naponta kettő vagy ennél több csésze kávét ivott meg, ott a nő teherbe esésének esélye csak az 1:5-höz arányt érte el.

Dr. Anatte Karmon, a kutatásban részt vevő egyik szakorvos ugyanakkor elmondta, hogy nem lehetünk biztosak abban, hogy a koffein és az alkohol ugyanilyen hatásfokkal működik a természetes fogantatás során - számolt be a Daily Mirror. A szülészorvos hangsúlyozta, hogy a klinikai körülmények közt végbement fogantatásnál a leendő apa koffeinfogyasztása csökkentette, a mérsékelt alkohol viszont növelte az esélyeket, de ettől függetlenül is bármi, ami a szív jó működésének használ, az a termékenységben is aktív szerepet tölt be. "Tehát mozogjunk sokat és étkezzünk kiegyensúlyozottan" - mondta.

Az mindenesetre biztos, hogy túlzásokba nem jó esni, mert ha a férfi többszörösen túllépi a napi fél liter sörmennyiséget, akkor nemhogy ikrei nem lesznek, de előbb-utóbb felesége se - szóval mint mindent, ezt is csak mértékkel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.