Élesztő, ébresztő!

A sör és a bor megváltoztatta az emberiséget

Egy parányi, minden emberben élő, de jól eldugott élőlény csatája az erjesztett élelmiszerekkel - szerencsénkre - jól alakult.

2015.01.15 07:00ma.hu
freedigitalphotos meepoohfoto

Egészen érdekes dolog zajlott le az emberben, amikor elkezdett sört és bort fogyasztani. Nem az első részeg hőzöngésekről és Darwin-díjas alakításokról akarunk beszámolni, hanem az élesztő emberi bélflórában található baktériumokra gyakorolt hatásáról.

Azt bizonyára tudta, hogy a beleiben egy kilogrammnál is többet tesznek ki azok a baktériumok, amelyek nagyon szigorúan véve nem tartoznak a szervezethez, ám testünkkel szimbiotikus kapcsolatot ápolnak. Azaz ez egy kölcsönösen előnyös "házasság": a baktériumok folyamatosan táplálékhoz jutnak, cserébe segítenek lebontani és hasznosítani azokat az anyagokat, melyekkel a beleink maguktól nem birkóznának meg.

De mi történt akkor, amikor megjelent a színen az élesztő? A bélbaktériumok egy része elkezdett alkalmazkodni, és végül képessé vált lebontásukra. Miért érdekes ez? Mert magát az élesztőt nem olyan egyszerű feladat ám feldolgozni, sejtfalainak speciális kialakítása miatt. A Bacteroides thetaiotaomicron, vagyis az egyik hétköznapi bélbaktérium azonban "rájött", hogy kell átrágnia magát azon az összetett szénhidráton (alfa-mannan), mely a sör vagy a kenyerek élesztőiben megtalálható.

Vagyis az erjesztett élelmiszerek - a már fent említetteken túl például a szójaszószok - megváltoztatták testünk biológiáját, vagy legalábbis azoknak a mikroszkopikus élőlényeknek a biológiáját, melyeket folyamatosan magunkkal hordozunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.