A DNS titkai

HIV-vírussal a rák ellen

Míg az ebola idén mintegy 5 ezer ember haláláért felelős, addig csak idén a HIV-vírus szövődményeibe mintegy másfél millió ember hal meg. Mégis, egy másik, halálos ellenségünk ellen lehet fegyver a HIV.

2014.11.05 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A rákos sejtek nem élnek túl sokáig az emberi szervezeten kívül, ezért laboratóriumi vizsgálatuk meglehetősen nehézkes. Hiába a sok-sok minta, ha azok gyorsan tönkremennek. Éppen emiatt alkalmaznak a kutatók úgynevezett "halhatatlan sejteket", melyek DNS-ük módosítása révén gyakorlatilag a végtelenségig képesek osztódásra, így a fennmaradásra is. Ám ezek abnormalitását nem lehet pontosan meghatározni, annyi helyen kell beavatkozni a DNS-be, hogy működésük fenntartható legyen.

És itt lép(het) be a HIV a képbe. Ahogy számos másik vírus, a HIV is úgy működik, hogy DNS-ét bejuttatja a sejtekbe, melyek aztán továbbosztódásukkal magát a vírust is szaporítják. Ennek kiaknázásával csupán pár nap alatt lemásolhatók a rákos sejtek, "halhatatlan sejtekbe" juttatható DNS-ük a HIV-vel, így utóbbiak csupán egyetlen, jól behatárolható DNS-eltérést mutatnak az eredetihez képest. Ezeket értelemszerűen jóval könnyebb vizsgálni, mint a számos abnormalitást felmutató korábbi példányokat.

HIV-et a nyolcévesnek!
A technika egyébként nem állt meg a laboratóriumok falainál; tavaly terjedt el Emily Whitehead története, aki leukémiában szenvedett. A nyolc éves kislányt "HIV befecskendezésével gyógyították ki a rákból" - állt a szalagcímekben. És noha ez igen pontatlan leírása Emily gyógyításának, a vérrákot valóban a HIV segítségével győzhette le.

A fehérvérsejtek egy típusát T-sejteknek nevezzük. Ezekből a T-sejtekből vettek mintát Emily-től, majd módosított HIV-vel fertőzték meg őket. A vírus engedelmesen átültette saját DNS-ét Emily T-sejtjeibe, de a kutatók ezzel párhuzamosan ki is kapcsolták a sejtek reprodukciós eljárását, vagyis képtelenné tették arra, hogy megfertőzzék Emily testének más sejtjeit a kezelés során. A módosított HIV által bejuttatott DNS tette lehetővé, hogy a kislány testébe visszatelepített T-sejtek levadásszák a leukémiát okozó fehérvérsejteket. A kúra annyira hatásos volt, hogy Emily a kezelést követő két és fél év után is mentes a leukémia minden nyomától.

Forrás: NIAID

Van egy kis gond
Noha Emily esete sikertörténet, azért nem ilyen egyszerű átültetni általános felhasználásra a módszert. A rákos sejteknek több mint 200 különböző típusa ismert, és még egy-egy típuson belül is számos variáns létezik. Például a leukémia esetében több száz DNS-abnormalitás okozhat egyenként is vérrákot. Vagyis a módszer csak és kizárólag akkor működik, ha személyre szabott. Minden páciensnek saját, személyére kidolgozott eljáráson kell átesnie, innentől pedig máris sejthető, micsoda erőfeszítést, költséget, energiát és időt igényelne kiterjesztése az összes, rákban szenvedő páciensre.

És ezen túl is vannak leküzdendő akadályok. Például mi van akkor, ha túl sok T-sejt kerül vissza a szervezetbe? Ez olyan mellékhatásokkal járhat, mint az immunrendszer normális működésének destabilizálódása.

Ráadásul a leukémia egy viszonylag egyszerűen megcélozható rákfajta, hiszen a rákos sejtek zöme a vérben van, amit könnyen el lehet érni a véráramba fecskendezett szerekkel. Ugyanakkor a daganatos elváltozások a test egyéb részeiben is kialakulhatnak, gondoljunk például az agyat támadó kórokra. Hosszú évek kutatása és kísérletezése áll tehát még a tudósok előtt, mielőtt a HIV gyűlölt ellenségből baráttá válhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.