Nanorészecskék és szenzor a csuklón

Google a rák elleni harc szolgálatában

Az online kereső, az automatán működő autók és a felhőkből érkező internetezés után az amerikai vállalat ezúttal a rák ellen venné fel a harcot.

2014.10.30 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A Google legújabb, igencsak ambiciózus projektje az emberiség által kollektíven rettegett "kór", a rák ellen kínálna nagyobb esélyt. Projektjük a betegség mai helyzethez képest jóval korábbi diagnosztizálását tenné lehetővé, amivel szó szerint milliók élete lenne megmenthető. Számos tumoros megbetegedés esetén ugyanis már későn érkezik a kór megállapítása: ha a nyirokrendszerben elterjedt, a testben áttéteket képzett vagy például az agyba műthetetlenül beékelődött a rák, akkor maximum a fájdalom csökkentésére koncentrálhatnak napjaink orvosai.

Ennek érdekében a Google mérnökei a betegséget észlelni képes nanorészecskékhez és egy viselhető szenzoros technikához fordultak. Előbbi a vörösvérsejt huszadának méretével vetekszik, a tervek szerint képes lesz a szervezeten belül hozzátapadni az adott betegséghez kötődő molekulákhoz. A nanorészecskék állapotjelentését pedig a csuklón hordható eszköz fogadhatja fény- vagy rádióhullámokon keresztül.

Az amerikai vállalat által bevetni tervezett nanorészecskék közel sem egyetlen, mindenre jó formában igyekeznének ellátni feladatukat, hanem olyan mikroszkopikus detektívek soráról lenne szó, melyek betegségenként, betegségcsoportonként különböznének egymástól. Például egyesek a sejtek felületén található, csak rákos sejtek által létrehozott proteineket céloznák, mások a vértestekről távolítanák el a zsíros plakkokat, mielőtt azok elzáródást okozhatnának az érrendszerben.

Nem kell orvosi diplomával rendelkeznie a felhasználóknak a rendszer használatához, ígéri a Google. A csuklóra rögzített szenzor gyűjtötte adatokat ugyanis nem viselőjének kell tudni értelmezni, hanem orvosának, aki így minden, szervezeten belüli rendellenes működésről értesítést kaphat. Telepítése is egyszerű lenne: noninvazív formában, pirula lenyelésével juttatnák az emberi testbe a nanorészecskéket, kiküszöbölve a vér vagy bármilyen más testfolyadék eltávolításának szükségességét.

"Tulajdonképpen a gyógyászat megváltoztatását célozzuk, reaktívból megelőzővé szeretnénk tenni azt" - nyilatkozta Dr. Andrew Conrad, a kutatás vezetője. Noha ez nagyon jól hangzik, néhány akadályt azért még le kell győzni, például a fals pozitív eredményeket csak nagyon nagy precizitással lehet elkerülni.

Ettől függetlenül a Google nagyon bizakodó a technika hétköznapi használatát illetően. Becsléseik szerint 5-6 év múlva megjelenhet forgalomban a rendszer. Hogy ez túl rövid határidő lenne? A keresővállalat eddig minden olyan nagyszabású projektet hozott, amibe belevágta a fejszéjét, talán a Facebookot lenyomni képes, rivális közösségi hálózat (Google+) az egyetlen olyan terület, ahol látványosan kudarcot vallottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.