Könnyűnek tűnik, mégis vannak szabályok

Ezekre figyeljen, ha szivacshengerrel edz!

Bár nálunk mégcsak mostanában kezd divatba jönni, külföldön egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett szivacshenger vagy jóga-roller. De hogyan is használjuk ezt a sportszert?

2014.09.11 18:00ma.hu

Nálunk még kevéssé elterjedt és ismert sporteszköz, a határainkon túl azonban nagy népszerűségnek örvend a szivacshenger, amit jógaroller vagy SMR henger néven is emlegetnek. Ez az eszköz valójában nem más, mint egy kb. 15 centi átmérőjű és 30, illetve 80 centi körüli hosszúságú műanyag vagy habszivacs borítású henger, a hosszúságától függően különböző típusú gyakorlatok végzésére. Használatával a hagyományos edzéstípusokhoz képest jóval könnyebben és kíméletesebben mozgathatjuk át az egyes izomcsoportokat, az edzés végén pedig egy masszírozással is megjutalmazhatjuk magunkat a jól végzett munkáért.

Az eszköz nagyszerűsége tehát épp az egyszerűségében rejlik, csupán néhány alapgyakorlatot kell elsajátítani, és már kezdődhet is az otthoni sportolás. Igenám, de bármennyire is egyszerűnek tűnik a henger használata, van néhány fontos szabály, amit az eredményesség érdekében nem árt betartani.

1. Nem mindegy a felület

A henger legolcsóbb változata könnyen hajlítható és egészen sima felületű, érthető hát, ha a legtöbben úgy döntenek, minek fizessenek a drágább, rücskösebb és masszívabb változatért, ha olcsón is lehet kapni "valamit". Csakhogy ez a sima felületű és puha henger nem több puszta illúziónál: olyan, mintha stimulálnánk az izmokat, pedig valójában mégse. Akár edzés előtti bemelegítéshez használja a hengert, akár a fő gyakorlatsort akarja végigcsinálni, nem véletlenül van a hengereknek az a fajtája, amin úgynevezett "trigger point" bordázat teszi intenzívebbé az izmok ingerlését.

A sima hengeren csak végiggördülünk, de ha a felület gazdagon rácsozott, kisebb-nagyobb kiálló mintával van ellátva, akkor az az idegvégződéseket is hatékonyabban serkenti, miközben a gumók az izom mélyebb, úgynevezett myofasciális rétegébe is behatolnak. Ezzel épp a mozgás intenzitását növelhetjük egy jól megválasztott hengerrel, szemben a sima, az izomnak csak a felszínét "simogató" felülettel. Ráadásul edzés utáni levezetéshez is sokkal jobb egy rücskös felszín, mert az átmozgatott izomrostok közül gyorsabban távozik majd a felgyülemlő tejsav, ami az izomlázat okozza.

Fotó: YouTube

2. Válassza meg jól a sebességet

Általános szabály az izmok erősítésére, hogy a mozdulatokat minél lassabban kell végezni, ezzel ugyanis nemcsak a sérüléseket küszöböljük ki, de a lassú mozdulatokkal biztosíthatjuk, hogy az adott mozdulatot ne lendületből, hanem valóban izomból végezzük el. Igenám, de mi a helyzet a hengerrel? Nos, itt némileg módosul ez a szabály. Ha bemelegítéshez használja, akkor válassza a gyors és erőteljes technikákat. "Ne feledd, ilyenkor felébreszteni próbálod az izmaidat, nem pedig elaltatni" – figyelmeztet Susan Stanley személyi edző.

3. Oda-vissza görgessen

Nagyon sokan használják úgy a sportszereket, köztük a jógahengert is, hogy csak egy adott irányban mozgatják vele az izmokat. Pedig a rostokat csak akkor mozgathatjuk át jó alaposan, ha oda-vissza minden irányból használjuk. Ez egyébként a bőrnek is jót tesz, sokkal rugalmasabbá válik, mint ha csak egyik irányban nyújtanánk folyamatosan – gondoljon az egyszerű tésztanyújtásra: ha mindig csak az egyik irányban görgeti rajta a nyújtófát, akkor a tészta vége már szinte teljesen elvékonyodik, miközben a kiindulási rész még mindig vastag és rugalmatlan.

4. Ne engedjen utat a fájdalomnak!

Sokan úgy vélik, hogy az izomfájdalom jó, mert azt jelzi, hogy alaposan megdolgoztuk – csakhogy az agy erre automatikusan úgy reagál, hogy a további fájdalmak elkerülése érdekében csökkenti az izmok teljesítményét, és hiába mozgattuk meg valamelyik izmunkat, ha utána napokig pihentetni kényszerülünk, majd kezdhetünk mindent előről. Stanley szerint mindez megelőzhető, ha edzések után is használjuk a hengert – természetesen ahogy már az elején "megtanultuk", nem a sima változatot, hanem a rücsköset –, a fájdalom ugyanis nem szükségszerű és elengedhetetlen része az edzéseknek. Ez nem azt jelenti, hogy annyira sem kell mozogni, hogy a végén semmit ne érezzünk az izmainkban, de próbálja az alábbi elvet szem előtt tartani: kevesebb fájdalom, nagyobb nyereség!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.