Érdemes edzés előtt vizitormát enni!

Ha már csak a kezdő lökés hiányzik...

Aligha gondolnánk éppen a vízitorma vagy zsázsa nevű zöldségre, mint energiafokozóra - ám ha egy kis lökésre van szükségünk edzés előtt, szintén bevethetjük!

2012.04.27 16:55ma.hu

Vizitormával az edzőterembe? Úgy tűnik, ez az átlagos külsejű zöldség jelentős lökést ad nekünk a megerőltető mozgáshoz. A benne levő tápanyagok ugyanis csökkentik a testmozgáshoz kapcsolódó DNS-károsodást - állítja egy tanulmány.

Míg a mozgásnak számos előnye van, a szokásosnál jelentősebb szabad gyök-képződéshez is vezet. A veszélyes oxigénmolekulák "keze" minden betegségben benne van, az öregedéstől kezdve a diabéteszen át a rákig.

A vizitorma különösen gazdag antioxidánsokban, melyek a szabad gyököket hatástalanítják. Testmozgás előtt tehát érdemes falatozni belőlük.

Az Edinburgh Napier egyetem sport-tudósai 10 egészséges férfitől vettek vérmintát, és megkérték őket, hogy fogyasszanak 8 héten át egy kis adag vizitormát naponta.

Közben futópadon kellett gyakorlatokat végezniük, egyre gyorsabban futniuk, miközben a dőlésszög is emelkedett. Mark Fogarty tudós elmondta, olyan volt ez, mintha egy hegyre futnának fel, amely egyre meredekebb.

Végül ismét vértesztet végeztek a résztvevőkön, majd néhány héttel később az egész kísérletet megismételték, immár a vizitorma nélkül. Az eredmények kimutatták a DNS-károsodás egyértelmű növekedését edzés után - kivéve, amikor a férfiak vizitormát fogyasztottak.

Dr. Fogarty elmondta: kiderült, hogy egy viszonylag kis mennyiségű vizitorma elfogyasztása naponta növeli a fontos antioxidáns vitaminok szintjét, amely segít megvédeni testünket.

A jó hír ezen kívül az, hogy nem kell feltétlenül minden nap fogyasztani a vizitormát a fittségünk megtartásához.

A kísérletről a British Journal of Nutrition számolt be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Ebben különbözik a koronavírus az influenzától

Gyakran hasonlítják a COVID-19 koronavírust az influenzához, pedig nagyon nem egyformák!

Koronavírus - A szájmaszk viselésének is van szabálya

Önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.