Testmozgással és koffeinnel megelőzhető a kór?

Meghökkentő összefüggés a bőrrák, az edzés és a kávé között!

Mi a legkönnyebb módja a bőrrák megelőzésének? Amellett, hogy védjük magunkat, fittek és energiával teltek is leszünk. Mindezt kutatók szerint elérhetjük kedvelt italunkkal.

2012.04.13 10:15ma.hu

Meglepő: a koffein és a testedzés együtt kifejezetten jó hatású, ha a bőrrák kockázatát szeretnénk csökkenteni - mindezt egy kutatás derítette ki, melyet az amerikai bőrrákkutatás éves találkozóján ismertettek.

A kutatók a koffein és a testmozgás hatását tesztelték 160 egéren, akiket UV-B sugárzásnak tettek ki. Az egereket négy csoportba osztották.

Az egyik kapott vizet, de nem volt mókuskereke. A másik csoport a vizet koffeinnel kapta, de ennek sem volt mókuskerekezésre lehetősége. A harmadik sima vizet kapott, és tekerhetett a keréken, míg a negyedik koffeines vizet ivott és mókuskereket is használhatott.

Az egereket egészségét 14 héten át követték - felfedezték, hogy a koffeint fogyasztó és testmozgást is végző egereknél nemcsak hogy 62 százalékkal kisebb volt a nem melanómás bőr tumorok kialakulásának kockázata, de a tumorok 85 százalékkal kisebb méretűek is voltak, mint azoké az egereké, akik nem kaptak koffeint és nem is mozogtak.

Az eredmény felveti a kérdést, mi olyan különleges ebben a párosításban? A kutatók szerint kapcsolat lehet a rák fejlődése, a zsír és a gyulladás között.

Yao-Ping Lu, tanulmányvezető kutató elmondta: kutatásuk szerint a koffein és a mozgás is csökkentette a zsírszövetet az egerek esetében.

Mivel a zsírszövet termel gyulladáscsökkentő vegyületeket (és a gyulladást a bőrrák kialakulásának megnövekedett kockázatával hozzák összefüggésbe), Lu szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a testmozgás és a koffein segíthet a bőrrák megelőzésében.

A legjobb azonban az, hogy a kutatók úgy gondolják: az eredmények az emberre is igazak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.