Ne várja meg, míg igazán büdös lesz!

Miért kell kimosni az edzőruhát minél előbb?

Áldassék a neve annak, aki kitalálta az izzadtságelvezető sportruházatot, amiben még az edzés végén is száraznak érezzük magunkat - de szagolta már egyszer is a két napra ott felejtett pólóját?

2014.09.10 22:00ma.hu

Ha tapasztalta akár csak egyszer is a különbséget a hagyományos pamutpólós és az izzadtságelvezető anyagú poiészter-ruhás edzés közt, akkor alighanem nem kell nagyon magyarázni, milyen szenzációs érzés az, amikor az edzés végére - intenzívebb sportoknál már a közepére - nem egy csuromvizes, hideg anyag tapad a bőrünkre. Csakhogy mint a legtöbb jó dolognak, ennek is megvan a hátulütője. Előfordult már, hogy edzés után csak bedobta az edzőcuccot a szennyesbe, aztán napokig szédelgett a fürdőszobában terjengő, "ismeretlen eredetű" szagtól?

Nos, egy új kutatás szerint ez nem véletlen. Igaz, hogy a pamutpóló is be tud büdösödni a kosárban, de az semmi ahhoz képest, amit a poliészter anyag produkál. A Journal Applied and Environmental Microbiology című szaklapban frissen megjelent tanulmány szerint azok a baktériumok, amelyek felelősek a kellemetlen szagokért, sokkal gyorsabban szaporodnak a poliészter anyagban, mint a pamutban.

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Sokan nem tudják, de valójában maga az izzadás, vagyis a bőrön keresztül távozó folyadék teljesen szagtalan. A kellemetlen szagot a benne felszaporodó micrococci nevű baktériumok okozzák, minél többen vannak, annál büdösebbnek érezzük. A verejtékben lévő szagtalan hormonokat és aminosavakat különböző enzimekké alakítják át, és ezek a rendkívül illékony vegyületek bizony már határozott bűzként irritálják az orrunkat. A Genti Egyetem kutatója, Chris Callewaert most azt kutatja, hogy miért kedvez a poliészter jobban ezeknek a baktériumoknak.

A kutatásba egyébként a tudósok 26 egészséges embert vontak be, olyanokat, akiknek sem bőrfertőzés, sem egyéb egészségügyi rendellenesség nem befolyásolja az izzadtságuk összetételét. Az alanyok egy egyórás intenzív kerékpáros edzésen vettek részt, majd az általuk viselt pólókat a kutatók egy-egy műanyag tasakba tették és lezárták azt. A különböző - pamut, szintetikus és kevert összetételű - szöveteket 28 órán keresztül tartották így szobahőmérsékleten, egy sötét helyiségben.

Ezt követően felkértek 7 válogatott személyt, akiknek extra érzékeny a szaglása, hogy értékeljék a pólókat a büdösségük szerint. A vizsgálat alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy a szintetikus anyagú ruhákban - ilyen az izzadtságelvezető poliészter is - sokkal több dohosságot éreztek a szimatolók, és erősebbnek értékelték az ammónia csípős szagát, valamint az áporodott, savanyú szagot. A tanulság? Ha legközelebb hazaér az edzőteremből vagy a futásból, igyekezzen mielőbb a mosógépbe dobni a ruháját, vagy ha erre nincs mód azonnal, legalább egy gyors öblítést szorítson be az időbe!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.