Az esztétikai fogászat

Az amalgámcserétől a fogfehérítésig

Az esztétikai fogászat kifejezés egy olyan modern szemléletet jelent, mely egyszerre veszi figyelembe a funkciót és az esztétikumot a fogászati beavatkozások tervezésénél és elkészítésénél. Ezzel a komplex szemlélettel tehát nemcsak jól használható, hanem tartós, igényes és szép fogazatot tudunk kialakítani.

2008.07.26 08:14orvostkeresek.hu

A szép fogazat elérésének céljából érdemes a megfelelő diagnosztikai eljárásokon alapuló állapotfelmérés után minden esetben egy kezelési tervet készítenünk, ami az egymásra épülő kezelések logikai sorrendjét, időzítését is meghatározza a lehetőségek és igények figyelembe vételével. Az esztétikai fogászat eszköztára az utóbbi években számos új és hatékony eszközzel és kezeléssel bővült, melyek már hazánkban is elérhetőek.

A korszerű számítógépes eljárások közül a grafikus állapotfelmérés és kezelési terv, valamint számítógépes szájkamera- segítségével Ön is könnyen nyomon követheti a kiindulási állapotot és a kezelés egyes fázisait, valamint az elért eredményt.

A legáltalánosabb esztétikai beavatkozás az amalgámtömések cseréje fogszínű esztétikus tömésre. Ilyenkor a régi amalgámtömés már általában elválik a fog falától, így rés keletkezik a szuvasodás megindul, tehát érdemes kicserélni a tömést. A mai kor igénye, hogy a saját, egészséges fogakhoz minél inkább hasonlító töméseket és pótlásokat készítsünk.

A fogak közötti rések zárásához ma már a legtöbb esetben nincs szükség fúrásra, hanem ragasztási technikával tudjuk a fogakra rárétegezni a rést záró speciális fogszínű anyagot, így a saját fogakat maximálisan megkímélve lehet szép eredményt elérni.

Napjaink slágere kétségtelenül a fogfehérítés

Legtöbbünk már biztosan gondolt arra, hogy mennyivel jobb kedvünk lenne, ha a tükörből fehér fogakkal mosolyognánk vissza. Az a modern fogfehérítő rendszer, amelyet az esztétikai fogászatban használunk, biztonságos és hatékony eszköz fogainak fehérebbé tételére. Hatásának alapja, hogy a hatóanyaga, melyet az Ön fogaira készített sínbe töltünk kifehéríti mind a fogfelszíni mind a fogon belüli elszíneződéseket.

Milyen okok miatt színeződik el a fog?

• Némelyeknél a maradó fogak eleve sötét színűek
• Erőteljes színező anyagoktól
• Elöregedett tömések miatt
• Gyökérkezelés után
• Egyes gyógyszerek hatására

A kezelésről:

Első lépésben eltávolítjuk a fogköveket, lepolírozzuk a fogfelszínt, hogy eltávolítsuk a fogakra kívülről felrakódott sötét szennyeződéseket. A fogsorról készített gipszmintára modern mélyhúzásos technológiával vékony, átlátszó fóliasínt készítünk, amely pontosan a fogaira illeszkedik, de szabadon hagyja a környező ínyt. A puha, egyedi sín viselése nem kellemetlen, így lehetővé válik, hogy a fogfehérítő zselét alvás közben tudja használni.

Az egyénileg készített sín a garancia arra, hogy a fehérítő csak ott hat, ahol szükséges. Szinte minden esetben az első néhány éjszaka után érzékelhetően fehérednek a fogak. Általában a harmadik napon már jelentős a fehéredés, amely ekkor kissé lelassul. Nyolc, tíz nap alatt az esetek túlnyomó többségében elérjük a kívánt hatást. A sínek egyben a kezelések közötti fluoridálásra is alkalmasak, így a fogfehérítésnél előforduló érzékenység minimálisra csökkenthető.

Egyes fogak fehérítése:
Természetesen nemcsak az egész fogazat, hanem egyes fogak fehérítésére is van lehetőség, így az adott fog színét a környező fogak színéhez igyekszünk igazítani. Ez egy másfajta, rendelőben elvégezhető eljárással történik.

Fehéríthetőek-e a tömések, hidak?

Sajnos nem. Célszerű a pótlások illetve tömések színével kapcsolatban figyelembe venni, hogy azokat a fehérítés után kialakult új színhez készítsük. Tudnunk kell azonban, hogy a fehérítő kezelés előtt érdemes kicseréltetnie amalgámtöméseit, ugyanis a fehérítőanyag oldja az amalgámot.

Meddig tart a fehérítés hatása?
A fehérítés általában évekig hatásos. Ez természetesen az egyéntől és az elfogyasztott tápláléktól is függ. A sínnel végzett fogfehérítés alkalmas arra, hogy az évenkénti rövid emlékeztető fehérítést alacsony költséggel végezhessük el.

Mit tehetünk az újabb elszíneződés megakadályozásáért?
Csökkenthetjük az elszíneződést a kávé, tea, vörösbor illetve más színezőanyag-tartalmú táplálékok és a dohányzás mellőzésével. Időközönként egy-két napos "emlékeztető" fehérítéssel folyamatosan fenntartható a világos fogszín.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.