Az eddig véltnél

Jóval hamarabb csökken a szívbetegségek kockázata a dohányzásról leszokóknál

Mindenki számára kedvező az üzenet, hiszen a 32 csomagévnél többet dohányzóknál is 35 százalékkal csökkent a korai halál kockázata a továbbdohányzókhoz képest.

2013.11.22 01:30MTI

A dohányzásról leszokóknál a korábban feltételezettnél gyorsabban csökken a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata a nemdohányzóké szintjére, még a 65 év felettiek esetében is - hangzott el egy új amerikai kutatásról szóló előadáson az Amerikai Szív Társaság éves konferenciáján Dallasban.

Egy korábbi kutatás szerint az idős dohányosoknál, akik 32 csomagévnél kevesebbet dohányoztak (3,2 doboz elszívása tíz éven keresztül, vagy napi két dobozé 16 évig) 15 év alatt csökkent a szívbetegség okozta halálozás kockázata az egész életükben füstmentesen élőkével egy szintre. A mostani kutatás sok résztvevőjénél azonban csaknem feleannyi idő alatt csökkent a kívánt szintre a szívbetegségek, a szívroham és az agyvérzés kialakulásának esélye.

Ali Ahmed, az Alabamai Egyetem Birminghami Orvosi Karának tanára, aki a kutatást a tudományos konferencián bemutatta, elmondta: azt fedezték fel, hogy aki 32 csomagévnél kevesebbet dohányzott, annál a leszokás után sokkal gyorsabban csökkenhet a sosem dohányzókéval azonos szintre a szívbaj kockázata.

A résztvevők felénél a leszokást követő nyolc év elegendő volt a kockázat "normálisra" csökkenéséhez - jelentette be Ahmed. Hozzátette, hogy mindenki számára kedvező az üzenet, hiszen a 32 csomagévnél többet dohányzóknál is 35 százalékkal csökkent a korai halál kockázata a továbbdohányzókhoz képest.

A csomagév a dohányzás erősségét mutató szám, amelyet úgy számítanak ki, hogy a naponta elszívott cigaretták számát megszorozzák a végigdohányzott évek számával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.