Belehalt a figyelmetlenségbe a 16 éves lány

13 orvosnál járt, egyik se vette észre az agydaganatát

Életével fizetett egy 16 éves lány azért, mert az őt vizsgáló orvosok egyike sem nézett utána alaposabban, mitől fáj egyre jobban a feje. Mire kiderült, hogy a brit lánynak agydaganata van, már késő volt.

2013.11.04 13:06ma.hu

Élete utolsó éve kínok között telt a 16 éves lánynak, aki szűnni nem akaró fejfájással ment orvostól orvosig, de annak ellenére, hogy 13 szakember összesen 24 alkalommal vizsgálta őt meg, senki nem vette észre, hogy agydaganata van - csak amikor már túl késő volt. A bristoli Natasha Simmonds nyolc nappal azután, hogy az MRI kimutatta a rákot, meghalt. Anyja és ikertestvére feljelentést tettek az ügyében, mert meggyőződésük, hogy kellő odafigyeléssel elejét lehetett volna venni a tragédiának.

A lány először 2008-ban került orvoshoz a panaszaival, de állapota csak 2010-ben romlott jelentősen. A nyomozás során kiderült, hogy 2012-ben került a Bath's Royal kórházba Colin Downie gyermekspecialistához, aki az addigra rendszeressé váló fejgörcsöket migrénnek titulálta és nem foglalkozott vele többet, annál is inkább, mert közben Natasha tünetei időről időre javultak - ahogy a betegség fázisai változtak. Az orvos úgy vélte, a tünetek nem olyan intenzívek, ami indokolná egy MRI-vizsgálat elvégzését.

Natasha Simmonds (balra) az édesanyjával és ikertestvérével

A következő 11 hónapban a tinit négy gyermekorvos, hat belgyógyász és három sürgősségi ügyeletes látta, de egyikük sem tulajdonított nagyobb jelentőséget a fejfájásoknak, így a 13 orvos közül egyik sem fedezte fel, hogy Natasha fejében egyre nagyobb rákos daganat fejlődik. Végül az őt először megvizsgáló Dr. Downie rendelte el az MRI-t tavaly novemberben, 9 hónappal az első találkozásuk után, ám magára a vizsgálatra további két hónapot várni kellett, csak januárban kapott időpontot rá, és az eredmények sokkolták a lány családját. A gyógyulásra addigra már semmi esély nem volt, Natasha nyolc nappal később, idén január 24-én meghalt.

A vizsgálat szerint a fejében a rák egy igen ritka fajtája, a leptomeningeális tumor növekedett. A lány anyja, Sarah Simmonds által indított nyomozás során az orvos beismerte: sajnálja, hogy nem rendelte el az MRI-vizsgálatot sürgősségi határidővel. Bár az eredmények ismeretében azonnal műtőbe vitték őt, hogy az agyából és a gerincéből eltávolítsák a tumort, az áttétek már megtámadták a tüdejét és ezt nem tudta leküzdeni. A nyomozás szeptember 19-én indult, a halottkém pedig azt állapította meg, hogy Natasha természetes halállal halt meg, a kórházban nincs szükség az eljárások megváltoztatására. Simmonds asszonyt viszont elkeserítette a most megkapott jelentés, mert ahogy a Daily Mailnek elmondta, "már sosem fogjuk megtudni, mi történt volna, ha a lányomat akkor megvizsgálták volna MRI-vel, amikor először kértük".

"Tudta, hogy nagyon beteg, és a második műtéte előtt már könyörgött, vigyem haza, hogy ott haljon meg. Az utolsó napjait rettegésben töltötte" - mondja az anya, aki dühöt és tehetetlenséget érez az orvosi szakmával szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.