Mindenképpen szívás

Több a rákkeltő anyag a csempészett cigarettákban

Az illegálisan forgalmazott dohányárukban többször annyi rákkeltő anyagot találtak a szakemberek, mint a dohányboltokban kapható termékekben.

2013.10.31 14:35MTI

Beregszászi Tímea, az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője a múlt évi vizsgálatok idén publikált eredményét ismertetve közölte, hogy legális forgalomban kapható és csempészett cigaretták füstjét hasonlították össze, azok kémiai összetevőit és toxicitását vizsgálva, fémeket, illékony szerves vegyületeket, illetve poliaromás szénhidrogén-vegyületcsoportokat néztek.

Kiderült, hogy a fémek közül a kadmium négyszer nagyobb mennyiségben volt jelen az illegális termékekben, a benzolból, amely szintén erősen rákkeltő anyag, ötven százalékkal többet mutatott ki a vizsgálat, mint a legális forgalomban lévőkben.

Beregszászi Tímea hangsúlyozta, a legálisan forgalmazott dohányárukban is vannak egészségkárosító anyagok, de a csempészett cigarettákban ezek jóval nagyobb mennyiségben mutathatók ki.

Az eltérés a dohány termesztésének és kezelésének körülményeiben keresendő, illetve abban, hogy a csomagolásnál nem tartják be a higiénés szabályokat - ismertette Beregszászi Tímea. Míg a legális forgalomban kapható dohányáruk nyomon követhetők a termesztéstől a gyártáson át a csomagolásig, addig az illegálisan forgalomba kerülő termékeknél nincs meg ez a kontroll - mondta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.