Nem minden igaz, ami az interneten megjelenik!

Tények és tévhitek: mi az igazság a PCOS-ről és az inzulinrezisztenciáról?

Az interneten, és sokszor a beszélgetések alkalmával is elhangoznak olyan állítások, amik a PCOS és az inzulin rezisztencia betegségeket érintik. Ezek azonban sokszor félrevezetők, sőt, akár hamisak.

2013.10.30 12:29ma.hu

Az inzulinrezisztenciával és a PCOS-sel kapcsolatos félreértéseket dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája segít tisztázni.

Állítás: Jó a paleolit diéta az inzulinrezisztencia kezelésére.


„Az inzulinrezisztencia kezelésének egyik alapja a limitált, napi 5-szöri alkalomra osztott szénhidrátbevitel. A szénhidrát mennyisége sem túl kevés (ezért nem jó, ha a betegek azt mondják, hogy én nem eszem szénhidrátot), sem túl sok nem lehet, általában 160 gramm naponta – de lehet 120 és 200 gramm között mozogni kivételes esetben, főleg, ha valakinek fogyni kell (120 gramm), vagy terhes (200 g). A bevitel szempontjából a diéta mindegy, a lényeg, hogy ezekhez a számokhoz kell ragaszkodni.”

Állítás: a PCOS nőgyógyászati probléma, mert a petefészket érinti

„A PCOS nem csak petefészekbetegség, hiszen a kísérő kórok, mint pl. az inzulinrezisztencia, a máj és a hasnyálmirigy működését is érinti. A PCOS elsősorban nőgyógyászati probléma, de nem kell mindig nőgyógyász a kezeléséhez, hiszen nem kell mindig operálni!” – mondja dr. Koppány Viktória.

Fotó: freedigitalphotos.net

Állítás: A PCOS mindig hasi görcsökkel jár

„Nem jár mindig hasi görcsökkel, sőt, az igazság az, hogy ez elég ritka tünete a betegségnek.”

Állítás: a PCOS-nek nem tesz jót az édesítőszer

„Az édesítőszerek nem javasoltak, csak minimálisan, hiszen nem csak a PCOS-re nincsenek jó hatással, hanem az egész szervezetre sem.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.