A meddőség leggyakoribb oka ma hazánkban

Babára vágyó nők összefogása a PCOS ellen

Babára hiába vágyó nők a mozgatórugói, akik azt tűzték ki célul, hogy minél többen ismerjék meg a négybetűs kórt, és főleg kezelésének módját.

2011.01.14 10:08WEBbeteg

Sorstársak összefogásának eredménye a PCOS Szívügy Alapítvány 2007-es létrejötte. lerövidítve a sikertelen próbálkozások, a félrekezelések idejét és lehetőségét.

A policisztás petefészek betegség (PCOS) A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma, vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal szindróma.

Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.

Azon dolgoznak, hogy minél több egészségügyi dolgozó ismerje meg ezt a betegséget.

Az alapítvány most annak érdekében rendezett workshopot, hogy minél többekhez eljusson az információ: a rettegett négybetűs szó nem feltétlenül jelent végleges meddőséget.

A PCOS-ban érintett nők általában akkor fordulnak orvoshoz, ha nem tudnak teherbeesni, vagy nem tudják megfogant babájukat kihordani.

Valicskó Viktória belgyógyász-diabetológus szavaiból kiderült: ma Magyarországon a fogamzóképes korban lévő nők leggyakoribb hormonbetegsége a PCOS.

Csak nálunk körülbelül félmillió hölgyet érint. A kulcsszó - bármilyen furcsa is- az inzulinrezisztencia. Jelentős szerepet játszik az inzulinrezisztenciában a genetika, az öröklött hajlam.

A normál vércukorszint megtartásához a szervezetnek több inzulin előállítására van szüksége, ez a folyamat azonban megzavarja a szervezet hormonális- és anyagcsere rendszerét.

A PCOS tünetei

o rendszertelen ciklus
o 90 napnál hosszabb vérzéskimaradás
o nincs peteérés (ettől még lehet vérzés)
o hulló haj
o pattanásos bőr
o fokozott szőrnövekedés
o túlsúly - ugyanakkor nem minden PCOS-ban szenvedő beteg túlsúlyos, számtalan, kifejezetten sovány páciens is akad köztük
o hasra hízási hajlam
o ultrahangképen: petefészek kérge alatt gyöngyfüzérhez hasonlóan elhelyezkedő apró ciszták
o izzadékonyság
o alvászavar
o hangulatingadozás

A PCOS és az inzulinrezisztencia között szoros összefüggés van. A másik veszély, amivel számolnia kell az inzulinrezisztenciában szenvedőknek: ez a 2-es típusú cukorbetegség előszobája.

Ami az állapotot még befolyásolja: életkor, egészségtelen táplálkozás, elhízás, stressz, mozgásszegén életmód, civilizációs ártalmak. A PCOS komplex anyagcsere- és hormonális betegségként kezelendő, épp ezért több szakember bevonása válhat szükségessé: belgyógyász, nőgyógyász, diabetológus stb.

És ami nem köztudott, de fontos: ugyan a szó a policisztás ovárium szindróma rövidítése, mégsem feltétlenül jár cisztás petefészekkel a PCOS.

Ha mégis, az azért van, mert a tüsző nem érik meg, hanem kicsi ciszta marad belőle vissza.

A PCOS hátterében megtalálható még a hiperinzulinémia (nő az inzulin mennyisége).

Ez fokozza a férfihormon termelődését a petefészekben és a mellékvesében (látható jelei a bőrtünetek). Gátolja ugyanakkor a peteérést, hosszú távon cukorbetegség, magas vérnyomás, agyvérzés, szívinfarktus lehet a következménye.

A PCOS diagnosztizálása


A diagnózis felállítása jelenleg az úgynevezett rotterdami kritériumrendszerrel történik, azaz az alább felsorolt három feltételből legalább kettőnek teljesülnie kell, hogy ki lehessen mondani: PCOS-ról van szó.

o rendszertelen menzesz vagy peteérési zavar
o ultrahangkép mutatja a policisztát
o férfihormon túlsúly

Ami azonban Vlicskó doktornő szerint szinte biztosan PCOS-ra utal (ha más endokrinológiai ok kizárható): a peteérés szabálytalan.

Ma már nagyon fontos, hogy az egészségügyben dolgozók, háziorvosok, védőnők minél többet tudjanak erről a kórképről, hiszen annál hamarabb megelőzhető a nagyobb baj kialakulása és az esetleges félrekezelés. (Figyelmeztető tendencia, hogy egyre több a cikluszavarral küzdő tizenéves.)

Az inzulinrezisztencia és a hiperinzulinémia kezelése
o életmódváltás, központban az egészséges táplálkozással
o rendszeres mozgás,
o ha szükséges, inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszer szedése

Ha ezek első lépésként nem történnek meg, a lombikkezelés is szinte biztosan eredménytelen lesz. A táplálkozás megváltoztatása nem egyenlő az éhezéssel!

Már csak azért sem, mert az éhezés következtében kialakuló túl alacsony vércukorszint tovább növeli az inzulinrezisztenciát. Az ételek esetében mérvadó azok GI-je, azaz glikémiás indexe.

Minél alacsonyabb ez az érték, annál kedvezőbb a szervezet számára. Előnyben kell részesíteni a hosszan felszívódó szénhidrátokat.

A táplálkozás során figyelembe kell venni a napi inzulinérzékenység váltakozását is. Ennek figyelembe vételével nagyjából fél 8-ig el kell fogyasztani a reggelit, 12-13 óra körül az ebédet, és nagyjából este 6-ig a vacsorát. Közben, körülbelül 2,5-3 óra elteltével be kell iktatni kisétkezéseket, amelyeknek szintén ajánlatos hosszan felszívódó szénhidrátot tartalmaznia.

A mozgás estében a hangsúly a rendszerességen van. A kardioedzés az ajánlatos. A gyógyszer hatóanyaga metaformin. Ezt azért adják, mert segíti a spontán peteérést, csökkenti a hiperinzulinémiát, segít megelőzni a sárgatest-elégtelenség által okozott korai vetélést.

Jótékony hatását kifejti néhány daganatos betegség megelőzésében is. Ami még nagyon fontos: a férfiak is szenvedhetnek inzulinrezisztenciában.

Ezen az oldalon megcsodálhatók azok a pici babák is, akik sikeres kezelést követően (nem ritkán többéves próbálkozás és félrekezelés után) érkeztek meg, szüleik határtalan örömére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.