Összefüggés a női problémák közt

Génkapcsolat a meddőség és a mellrák közt?

A New York-i Orvosi Egyetem orvosa, aki rákos nőbetegek termékenységének megőrzésével foglalkozik, felfedezett egy lehetséges összefüggést az emlőrák génje és a meddőség között.

2010.01.06 18:23medipress.hu

A Journal of Clinical Oncology múlt heti számában megjelent tanulmányban Kutluk Oktay professzor azt a következtetést vonta le, hogy a BRCA1 gén, melyet eddig főleg az emlőrákkal hoznak kapcsolatba, a petesejtraktárak csökkenését is okozhatja. Ez megmagyarázná, hogy a BRCA1 genetikai variánst (úgynevezett mutációt) hordozó nők között miért fordul elő gyakrabban a meddőség.

Dr. Oktay munkacsoportja 126 emlőrákos nő petefészek-stimulációját kísérelte meg, az érett petesejtek fagyasztása céljából. 82, az előzetesen felállított kritériumokat teljesítő nő közül 47 esetben végeztek BRCA tesztet, 14 esetben mutattak ki mutációt. A BRCA-mutációs esetekben szignifikáns mértékben nagyobb volt a stimulációra kevésbé reagáló nők aránya, azokhoz képest, akiknél nem találták meg ezt a génvariánst.

Dr. Oktay szerint a BRCA1-mutációt hordozó nők esetén kevésbé eredményesek a peteérést serkentő gyógyszeres kezelések, ez pedig jól magyarázza a meddőség, illetve a petefészek- és az emlőrák kapcsolatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.