Borsószem nagyságú mirigy az oka mindennek

Meddőséget okozhat az agyalapi mirigy daganata

A meddőség sok párt súlyt napjainkban. Az egyik legérdekesebb meddőséget kiváltó ok a prolaktin hormont túltermelő agyalapi mirigy daganat.

2009.08.05 07:30hipofizis.hu

Agyunk alján egy borsószem nagyságú kis mirigy helyezkedik el. Ő vezérli hormonháztartásunkat, ezzel egész testünk működésére kihat, így többek közt a szexualitásra és a szaporodásra is. Normális esetben ez a mirigy optimális arányban termel hormonokat, de ha valami miatt alul- vagy túlkezdi termeli a hormonokat orvosi kezelés szükséges az egyensúly helyreállításához.

Az agyalapi mirigy leggyakoribb megbetegedése egy daganat a hipofízis adenóma. A daganat jóindulatú, azaz rákos sejteket nem tartalmaz, de a test több funkciójára kedvezőtlenül ható kóros elváltozás. Többfajta agyalapi mirigy daganat létezik, a leggyakrabban előforduló a prolaktin hormont termelő hipofízis adenóma. A betegnél ilyenkor hízás, erőteljesebb szőrnövekedés tapasztalható. Nőknél tej préselhető ki a mellből. A tejfolyás terhességen s szoptatási időn kívül mindig rendellenes jelenség.

Mivel a prolaktin a tejelválasztásért felelős hormon akár az is előfordulhat, hogy férfiaknál is tej jelenik meg. Hölgyeknél gyakori a menstruációs ciklus felborulása, a menstruáció rendszertelenül különböző erősségekkel jöhet meg, vagy akár teljesen elmaradhat. Sok nőnél a meddőség miatt vizsgálódva diagnosztizálják a prolaktint termelő adenómát. Laborértékeknél kevés lehet a progeszteron, azaz sárga test hormon.

Mivel a prolaktin a tejelválasztásért felelős szoptatáskor vagy terhességkor normális ha szintje magasab, viszont ha ezen tényezők nem állnak fenn és a hormon szintje a normálérték többszöröse felmerül a hipofízis adenóma gyanúja. Hipofízis adenóma esetén mindkét nem képviselőinél jelentkezhet fáradság, gyengeség, idegesség sápadtság, esetenként hajhullás, gyakoribb izzadás.

A szexuális együttlét iránti kedv csökkenhet. Férfiaknál merevedési zavar, míg nőknél hüvelyszárazság okozhat kellemetlenségeket. Mindkét nem lábán megjelenhetnek egészen apró lila foltok. Ha az agyalapi mirigy daganat nagyra növekedett érinti az agy látóidegét, így látásproblémákat okozhat: Homályos látást vagy az érintett rosszabbul, kevesebb teret lát be oldalirányban.

A modern orvostudomány szerencsére tud kezelési lehetőségeket nyújtani az érintettek felé, mely egészségi javulást vagy teljes gyógyulást biztosít. A terápiáknak köszönhetően egyre több beteg vállalhat gyermeket. A diagnózis felállítását valamint a kezelést endokrinológiai, anyagcsere rendelésen endokrinológus szakorvos végzi.

Nemzetközi felmérések szerint a különböző agyalapi mirigy betegségek a népesség 16,7%-át érinthetik, de egyre több orvos véli úgy, hogy 30%-ot is elérheti ez az arány. Sok egyéb ok mellett nagyon nehezíti a betegség felismerését, hogy a legtöbb beteg nem tudja panaszai mögött betegség áll. A hipofízis betegségek lakossággal történő jobb megismertetése még világszerte teendőket igényel.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.