Hipofízis: betegség, amelyről még keveset tudunk

Agyalapi mirigy műtét élőben

Az agyalapi mirigy a hormonrendszer vezéreként az egész testre kihat számos különböző tünetet produkálhat.

2009.05.27 12:02hipofizis.hu

Hipofízis azaz agyalapi mirigy műtétet közvetít élő egyenes adásban (2009. május 28-án) a Channel4 tévétársaság. Az adás a londoni King's Collage kórházból közvetíti Nick Thomas idegsebész által végzett agyműtétet, ami során az orvos egy növekedési hormont túltermelő daganatot távolít el a betegből. ( http://www.channel4.com/explore/surgerylive/surgical4.html )

A növekedési hormon túltermelődése, azaz az akromegália nevű betegség által érintett páciens hízik, szőrnövekedése fokozott, izzadása roppant kellemetlen testszaggal jár, sokszor verejtékezik, lábai-kezei nagyobb méretűek és duzzadtak, hangja mélyebbé válhat, csontjai deformációnak indulnak, arca eltorzul, ízületi fájdalmak gyötrik. Gyakran jelentkezik a pácienseknél magas vérnyomás illetve diabétesz, erős fejfájás, látászavar. Férfiaknál impotencia, nőknél meddőség, menstruáció akadozás-elmaradás jelentkezhet. Amennyiben a betegség gyerekeket érint ők csonttorzulás nélkül nagy testmagasságot érnek el. (Náluk a baj elnevezése óriásnövés.)

Mivel az agyalapi mirigy a hormonrendszer vezéreként az egész testre kihat számos különböző tünetet produkálhat. Ezen ezerarcú tünetegyüttesek az egyik okai annak, hogy a mai világban is a betegek gyakran évek, évtizedek múlva jutnak megfelelő szakorvoshoz, pedig kezelhetőek, hiszen az agyalapi mirigy most említett - illetve egyéb - daganatai csaknem mindig jóindulatú elváltozások.

A hipofízis operációk mindig speciális szaktudást igényelnek az idegsebésztől és a műtéti eredményességet meghatározza az orvos gyakorlati tapasztalata. A beavatkozás különleges az orvostudományon belül, mégis tapasztalt idegsebész által nagyfokú biztonsággal végezhető. A műtétet idegsebész végzi, míg a test hormonrendszerének vizsgálatát, kezelését endokrinológus orvos felügyeli.

Az agyalapi mirigy kutatása és kezelése terén több magyar orvos lett világszerte elismert. A hipofízis daganatok világszerte alkalmazott osztályzását hazánkfia Kovács Kálmán (torontói pathológus-endokrinológus) professzor alkotta meg. A műtéti eljárások biztonságosabbá tételében Prof. Dr. Czirják Sándor (MTA doktora, idegsebész főorvos) szerzett érdemeket. Ő nemzetközileg is kiváló eredményekkel operálja az agyalapi mirigy daganatban szenvedőket kollégáival együtt az Amerikai úton található Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben. Bővebb információért látogasson el a hipofízis oldalára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.