Pénzért gyerek, gyerekért bármit

Meddő nők figyelem, petesejtet vegyetek!

Vannak nők, akit bármit megtennének egy utódért. És vannak nők, akik megfelelő összegért segítenek is nekik. A petesejt- adományozás virágkorát éli a "feketepiacon", vagyis az Interneten. Emellett az ETT elhúzta a mézesmadzagot a reménykedő párok orra előtt, majd kiderül mi lesz belőle.

2010.01.06 11:25ma.hu

Ha beírjuk a keresőbe, hogy petesejt- adományozás, vagy petesejt donor, különböző internetes fórumok jelennek meg. Itt aztán megy az adok-veszek, sokan kérnek, de sokan adnának is- megfelelő pénzösszegért cserébe. Első olvasatra furcsának tűnik, de mielőtt gondolatban porig aláznánk ezeket a nőket, nézzük meg, hogy mit is jelent ha valaki petesejt-donor lesz.

Hazánkban az 1997-es egészségügyi törvény IX. fejezetének 170-182§-a írja elő az ivarsejt adományozást- és letétet. Donor lehet a 35 év alatti, már szült nő, aki egészséges, nincsenek genetikai rendellenességei, laboreredményei makulátlanok, petefészkei jól működnek. Emellett a sejtet kapó, vagyis a befogadó nőn is teszteket végeznek, valamint összehangolják a két nő ciklusát különböző hormonális készítményekkel. A férjnek andrológiai vizsgálaton kell átesnie. Ha megfelelőek a spermák is, akkor jöhet a beültetés-leegyszerűsítve az eljárás leírását.

A petesejt-adományozást eredetileg azon nők részére hozták létre, akiknek nem működik a petefészke vagy el kellett távolítani valamilyen okból kifolyólag. És egy kis történelem: először 1983-ban értek el eredményt, egy ausztrál orvos-kutatócsoport ekkor számolhatott be a világon először sikeres donor-petesejt beültetésről. Kezdetben azoknál a nőknél alkalmazták ezt a módszert, akiknél ún. petefészek-kimerülést állapítottak meg, később a genetikai rendellenességgel küzdő nők is bekerültek a körbe, majd a sikertelen lombikosok is bekapcsolódhattak. Idősebb nőknél is végeztek ilyen beavatkozást idővel.

Miközben az eljárás vérre menő vitákat produkál a világban technikai és morális szempontokat is figyelembe véve, addig 2009 októberében Magyarországon úgy tűnik kinyílt egy kiskapu. Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Humán Reprodukciós Bizottsága Humán Reprodukciós Bizottsága egyedül a budai meddőségi központnak engedélyezte a petesejt lefagyasztást, de csak azoknál a nőknél, akiknél bizonyítható, hogy veszélyben van a termékenységük.

Érdekes tény, hogy petesejtet eddig nem, de embriót, spermiumot lehet fagyasztani és terhesség céljából felhasználni. Üröm az örömben, hogy le lehet fagyasztani a petesejteket, de azokat felhasználni még nem engedélyezték. De akkor mi értelme van az egész eljárásnak? Megcsillan a remény arra, hogy egyszer a tudomány eljut arra a szintre, hogy visszaültessék a „beteg” nőkbe saját petesejtjeiket. Ahhoz, hogy ebből jogszabály váljék, a szakmai kollégiumnak eljárási rendet kell készítenie, és ez az egész folyamat akár egy évig is eltarthat.

Nagyon úgy tűnik, hogy marad továbbra is az internetes petesejt-vadászat, kufárkodás. Kis hazánkban két úton-módon lehet valakiből donor: ha családtag vagy ha nagyon szeretne segíteni, ergo valaki vadidegenként ad petesejtet egy másik vadidegen nőnek. Az utóbbi változat nagyon szép és jó, de sokan bizony pénzért adják el az életet. Nevét vállalni nem akaró „donor” elmondta, hogy igen nehéz helyzetbe került családjával, ezért kínálja pénzért petesejtjét az erre áhítozó nőtársainak. Munkája nincs, beütött a világválság is, ezért vállalja a sokszor tortúrával is felérő kezeléseket. Ugyanis ezek a vizsgálatok, majd hormonkezelések rengeteg időt emésztenek fel.

Pénzért bármit- ezt már tudjuk. De hogyan tud valaki azzal a tudattal élni, hogy valahol, valakinek a gyereke a saját arcvonásait, gesztusait hordozza magán?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.