Szívrohamhoz is vezethet a horkolás

Állítsa meg a horkolást, különben belehalhat!

A horkolás egy olyan egészségügyi rendellenesség, ami sokkal inkább okoz problémákat a beteg környezetének, mint magának a betegnek. Ennél azonban jóval nyomósabb oka van annak, hogy ne vegyük félvállról.

2013.10.15 10:03ma.hu

Amikor valakinek a párja éjszakánként úgy horkol, mintha legalábbis a járdát törné mellettünk egy útépítő brigád, az sokkal messzebbre mutat, mint puszta kellemetlenség. Nemcsak arról van szó ilyenkor, hogy a partner másnap kialvatlanul, nyűgösen kénytelen munkába indulni, súlyos veszélyeket rejt magában a horkoló számára is, sőt, rá veszélyes csak igazán a rendellenesség, még akkor is, ha ő maga mit sem érzékel az éjszakai hangzavarból. Az már régóta ismert tény, hogy a horkolás előbb-utóbb légzési nehézségekhez vezethet, hosszas légzéskihagyásokkal, agyi oxigénhiánnyal, az alvási apnoéról szinte naponta jelennek meg újabb és újabb cikkek.

Arról azonban ritkábban esik szó, hogy a szívroham is összefüggésbe hozható az erőteljes horkolással. Hogy az előző hasonlatnál maradjunk, a szervezetet ilyenkor pontosan ugyanolyan mértékű stressz éri, mint hogyha a beteg minden nap órákon keresztül törné a betont a légkalapáccsal, a szervezetében ilyenkor veszélyes rezgések keletkeznek, melyek lassan, de alattomosan egyre vastagabb lerakódásokat képeznek a vérerekben. Egy idő után az artériák annyira megvastagszanak és rugalmatlanná válnak, hogy a keringés már nem biztosítja az összes szerv vérellátását.

Fotó: freedigitalphotos.net

Ilyenkor alakul ki a Raynaud-kór, amit szokás "halott kéz szindrómának" is hívni, a kezekben és lábakban fellépő vérhiány miatt elfehérednek a végtagok és jéghideggé válnak. Egy amerikai kutatás megállapította, hogy a horkolás során ugyanez a jelenség alakul ki, csak a test más pontjain, például az agyban és a szívben, a horkolás közben ugyanis legfőképp a nyaki artériában keletkezik lerakódás és megvastagodás, így az agy és a szív lesz az, amely nem kap elegendő oxigéndús vért.

A Detroiti Egyetem kutatói szerint tehát a horkolás első lépésben érelmeszesedést okoz, később pedig nő az ischaemia (vérellátási zavarok) kockázata, aminek a végső szintje a szívroham vagy az agyvérzés - számolt be a Daily Mirror. Ezekhez képest már szinte csekélységnek tűnik, hogy a horkolás rossz hatással lehet a látásra is, egy tajvani kutatás szerint legalábbis a hangosan horkolók körében majdnem kétszer akkora valószínűséggel alakult ki a zöldhályog.

Érdemes hát komolyan venni, ha valakinek a partnere arról számol be, hogy nem tud aludni az ágy túlfelén, esetleg át is költözik a szomszéd szobába az éjszakai égzengés elől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.