Életmentő lehet a figyelmeztetés...

Életveszélybe sodorhat a horkolás?

Ne kapjuk fel azonnal a vizet, ha a kedvesünk kiutasít az ágyból, mert képtelen aludni a horkolásunktól. Kérjünk segítséget. Életmentő lehet!

2012.05.28 08:55ma.hu

Kevés ember nem tudja, milyen kemény dolog, ha párunk, vagy akár más közeli hozzátatozónk horkol. Nem szívesen tesszük szóvá, de amikor a sokadik álmatlan éjszakán vagyunk túl, elszakad a cérna.

A horkoló ember pedig sok esetben maga sem tudja, mennyire zavarja a környezetét. Akinek felhívják a figyelmét kellemetlen szokására, ne sértődjön meg, inkább köszönje meg a figyelmeztetést - az ugyanis életmentő lehet!

A horkolás az egyik legfőbb jele az alvási apnoénak. Ez egy rendellenesség, melynek során a légzés sekélyessé válik, és akár ki is hagy, meg is áll egy időre az éjszaka folyamán.

A komoly alvási apnoéval küzdő embereknek ötször akkora az esélyük a rák kialakulására, mint azoknak, akik könnyen lélegeznek alvás közben - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

A tanulmány 1500 embert követett nyomon 22 éven át, és megállapította: az enyhe és a közepesen zavaró horkolás is növeli a rákos megbetegedés, majd elhalálozás valószínűségét.

Az alvási apnoé csökkenti az oxigén szintjét a vérben. A fulladás elkerülése végett a daganatok új vérereket hoznak létre, ezek az extra ütőerek, artériák pedig segítik a meglevő daganatok gyorsabb növekedését és több esélyt adnak a rákos sejteknek, hogy a véráramon át a test más részeibe is eljussanak - mondta el F. Javier Nieto, tanulmányvezető orvos a Wisconsini egyetem Madison orvosi- és közegészségügyi iskolájából.

Az egyelőre nem tisztázott, vajon az alvási apnoé növeli a rákban megbetegedés kockázatát vagy csak súlyosbítja a fennálló állapotot, több kutatásra van szükség ennek megerősítéséhez.

A horkolás ugyanakkor mindenképp aggodalomra ad okot, mert balesetekhez, depresszióhoz, magas vérnyomáshoz és szívbetegséghez vezethet - ha valaki horkol és napközben álmos, keresse fel orvosát, különösen, ha pluszkilókkal is küzd (utóbbi növeli az alvási apnoé esélyét).

Az alvási apnoé egyéb jelei lehetnek a rosszkedv, a feledékenység, a fejfájás is, amelyet nehéz leküzdeni.

Hozzá kell tenni, hogy az enyhe alvási apnoé esetében segíthet, ha az ember a háta helyett az oldalán fekve alszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.