A Nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzése

Uniós díj a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park projektjének

A pusztai tölgyesek az erdőssztyeppek közé tartoznak, amelyek Eurázsián átívelve a Kárpát-medencében érik el elterjedésük nyugati határát. A homoki erdőssztyeppek több mint száz védett állat- és növényfajnak adnak otthont.

2013.06.07 06:32MTI

A legjobb támogatásból megvalósított természetvédelmi projektek közé választotta a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság projektjét az Európai Unió. A Nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzése című pályázat érdemelte ki a unió elismerését, amellyel az Európai Bizottság nem csupán a természetvédők kitartó munkáját ismerte el, hanem azt is, hogy a projekttel felhívták a figyelmet a pusztai tölgyesekre, Magyarország és Európa élővilágának e kiemelkedően fontos növényeire - közölte a WWF Magyarország Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

A pusztai tölgyesek az erdőssztyeppek közé tartoznak, amelyek Eurázsián átívelve a Kárpát-medencében érik el elterjedésük nyugati határát. A homoki erdőssztyeppek több mint száz védett állat- és növényfajnak adnak otthont. A nagykőrösi erdő a legnagyobb és legtermészetesebb állapotban megmaradt homoki tölgyes Magyarországon, ám sok veszély fenyegette a LIFE projekt 2006-os indulását megelőzően.

Az ötéves terepi munka során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a WWF Magyarország és a Nagykőrösi Önkormányzat közös munkájának eredményeként sikerült biztosítani a pusztai tölgyesek helyreállítását és fennmaradását közel egy évszázadig. 175 hektár (350 focipálya nagyságú erdőterület) 90 évre a Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, ennek köszönhetően az erdőgazdálkodás itt megszűnt, lehetővé téve a természetes folyamatok érvényesülését.

A természetvédők őshonos erdők telepítésével csökkentették a természetes növényzet feldarabolódottságát, és mintegy 420 hektáron visszaszorították az őshonos növényzetet veszélyeztető idegenhonos özönfajokat. A tölgyes természetes felújulása, a vadkárok csökkentése és a facsemeték védelme érdekében pedig a terület egy részén vadkizáró kerítést építettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.