Indul a projekt

Megmentené a kúposfejű delfineket a WWF

Egyedülálló kutatási projektet indít a Természetvédelmi Világalap (WWF) egyéb partnerszervezetekkel közösen a Mekong folyóban élő, a kihalástól fenyegetett kúposfejű delfinek védelme érdekében.

2012.05.11 05:59MTI

Az állatoktól vett szövetmintából következtetnek a szakértők a delfineket leginkább veszélyeztető tényezőkre és próbálnak megoldást találni a folyólakó emlősök védelmére.
   
A becslések szerint csupán 85 kúposfejű delfin él a Mekong 190 kilométeres, Kambodzsa és Laosz határán lévő szakaszán.
   
"Különösen a fiatal állatok magas halálozási rátája okot fejtörést. Reméljük, hogy projektünk segítségével megoldást találunk a problémákra" - mondta el Georg Scattolin, a WWF szakértője.
   
A szövetmintákat egy speciális nyíllal veszik, amelyet a szabadon úszó delfinekre tizenöt méteres távolságból lőnek ki. A nyilakat úgy fejlesztették ki, hogy ne sértsék meg az állatok zsírrétegét.
   
A mintákat végül elemzik és következtetnek a populáció génállományára és összetételére, illetve megvizsgálják, mely mérgek vannak leginkább káros hatással a kúposfejű delfinekre.
   
"A kifejlett folyami delfinekre leginkább veszélyt jelentő merítőhálók használatát a kambodzsai kormány intézkedése alapján betiltották. Reméljük, hogy kutatási eredményeink segítenek felderíteni a fiatal delfinek elhullásának okát" - fejtette ki Scattolin.
   
A kúposfejű delfinek 2004 óta szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján mint a kipusztulástól erőteljesen fenyegetett állatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.