Válságban a vízellátás a WWF tanulmánya szerint

Lesz-e ivóvíz a nagyvárosokban?

Az elkövetkezendő években egyre válságosabbá válhat a nagyvárosok vízellátása.

2011.08.22 20:27MTI

Elsősorban az ivóvíz szűkössége, a vízminőség csökkenése és a csatornázás hiánya fokozhatja a problémát a Természetvédelmi Világalap (WWF) tanulmánya szerint, amelyet vasárnap mutattak be Stockholmban a Víz Világhete elnevezésű rendezvény kezdetéhez időzítve.
   
A WWF szerint már sok metropoliszban tarthatatlan és veszélyes a helyzet. Mexikóvárosban a talajban lévő víztartalékok túlzott kihasználása miatt a város évente 5-40 centimétert süllyed, miközben a város már a 150 kilométerre lévő régiók tartalékaira szorul.
   
A Buenos Aires-i folyókat a tanulmány "nyilvános szennyvízcsatornaként" emlegeti. A Riachuelo folyó a világ legszennyezettebb vize, ólom-, cink- és krómtartalma nagyon magas. 2010-ben a víz világnapján a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái a környezetszennyezés elleni tiltakozásul zöldre színezték a folyó vizét.
   
A dél-pakisztáni kikötővárosban, Karacsiban a kutatás szerint évente harmincezren halnak meg az ivóvíz terheltségének következtében.
   
A stockholmi konferencián, amely a legfontosabb nemzetközi vízügyi fórum a kilencvenes évek óta, 130 ország 2500 küldöttje vesz részt.
   
A Víz Világhete végeztével a résztvevők javaslatok tesznek el a fenntartható fejlődésről 2012-ben Rio de Janeiróban tartandó ENSZ-világkonferenciának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.