Ismereteink hanyatlanak

A WWF a vadon termő gyógynövények mellett

A vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtésére és a hátrányos helyzetű településeken munkahelyteremtő céllal dolgoz ki gazdasági modellt a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete több szakmai csoporttal karöltve a Traditional and Wild projekt keretei közt.

2013.05.13 16:23MTI

A projekt legfőbb célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a gyógy- és fűszernövények, valamint egyéb felhasználható vadon termő növények gyűjtésével kapcsolatos hanyatló tudásanyagot és rendszerezze az információkat. 

Emellett fontos küldetés a gyengülő kulturális hagyományok megőrzése, továbbá a megszerzett tudás minél több emberhez történő eljuttatása - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A projekten kilenc szakmai szervezet dolgozik 2011 óta; Csehország, Szlovénia és Lengyelország szakemberei mellett a WWF Magyarország és Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke, a WWF veszélyeztetett növény- és állatfajok kereskedelmének ellenőrzését és szabályozását segítő TRAFFIC programja, Kunadacs város önkormányzata és a pécsi illetőségű Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont. 

A szervezetek felmérik a természeti és társadalmi erőforrásokat, rendszerezik az etnobotanikai ismereteket, majd segítséget adnak a különböző régiókban a fenntartható alapanyaggyűjtés és feldolgozás megvalósítására. A kezdeményezés mintát kínál a Közép-Európa elmaradott régióiban élő hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak, hogy elsajátítsák és alkalmazzák a fenntartható gyűjtési tevékenységet. 

A kezdeményezés egyik legfontosabb elemeként elkészült a vadon termő növények fenntartható gyűjtésére és kereskedelemére fókuszáló FairWild szabvány, amely egy komplex tanúsítási rendszert is magában foglal. 

A szabvány célja, hogy a hagyományok tiszteletben tartása mellett biztosítsa a vadon élő növénypopulációk hosszú távú fennmaradását, folyamatos felhasználásukat élőhelyükön, valamint, hogy megfelelő munkakörülményeket biztosítson a gyűjtőknek és feldolgozóknak, és javítsa megélhetésüket. 

A tanúsítványt ez év januárja óta már számos olyan, Magyarországon is fellelhető növényből készülő nyersanyag előállítása során használják, mint a bodzavirág, a szederlevél, a mályvalevél és -gyökér, a csipkebogyó, a ragadós galaj, a gyermekláncfűlevél és -gyökér, a kislevelű hárs virága és a csalánlevél is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.