Melyik a jó?

Napszemüveg: divatos, de vajon a szemet is védi?

A napszemüvegek viselése manapság nagy divat. Vásárláskor azonban ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe, hanem azt is, mennyire szűri meg a napszemüveg a szemünkre is káros UV-fényt.

2013.04.28 12:01webbeteg.hu

A napszemüvegmodellek palettája igen széles, sokféle formában, színben kaphatóak, és persze az áruk is igen változatos lehet. A divattrendek pedig gondoskodnak róla, hogy minden évben új modellek kerüljenek piacra. Mindeközben sok napszemüveg már nem tölti be eredeti funkcióját, számos vásárló csak a szín és a forma alapján dönt. Az utóbbi években azonban az ózonréteg elvékonyodása miatt még fontosabb szemünk védelme, mint valaha.

Az ózonréteg normál esetben megakadályozza, hogy a káros UV-sugarak szemünkbe jussanak. A környezetet ért fokozott terhelés hatására azonban az ózonréteg egyre vékonyodik, így a rövidhullámú UV-sugarak szinte akadály nélkül juthatnak szemünkbe. Ennek kötőhártya-gyulladás, szaruhártya- és ideghártya-sérülések lehetnek a következményei. Sőt az orvosok a lencsehomály vagy szürke hályog kialakulását is összefüggésbe hozzák az UV-sugárzással.

Nem csak a közvetlen napsugárzás jelent veszélyt. Ha süt a nap, a legtöbben felveszik a napszemüveget, de ha felhők árnyékolják az eget, már nem tartják fontosnak viselését. Pedig a káros sugarak egy része felhősödés mellett is lejut a földfelszínig. A napszemüveg viselése tehát felhős ég mellett is ajánlott.

Divatos, de vajon a szemet is védi?

A szemünket megfelelően védő szemüveg meg kell, hogy feleljen néhány feltételnek. Fontos, hogy a szemüveg el legyen látva CE jelzéssel, ez garantálja, hogy a szemüveg megfelel az európai irányelvek által meghatározott biztonsági követeléseknek.

Ám nincs olyan hatóság, amely minden CE jelzéssel ellátott szemüveget átvizsgálna. Ha teljesen biztosra akar menni, vizsgáltassa meg szemüvegét egy optikussal.

A nagy jobb, mint a kicsi

Az UV-szűrő hatás mellett a napszemüveg lencséjének mérete és színárnyalata is számít. A kicsi, kerek lencséjű napszemüvegek nem biztosítanak kellő védelmet. A napsugarak ugyanis oldalról is bejuthatnak a szembe. Ezért a hajlított ívű sportszemüvegek és a nagy lencséjű modellek nagyobb védelmet nyújtanak.

Az UV-sugárzás

A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti. Az UV-sugárzás>>

Szín és árnyalat

A napszemüveg színe és árnyalata igazából nem számít, mivel az UV-szűrő magában a lencse anyagában található. Egy speciális réteg szűri meg a napsugarakat és biztosítja a szemnek a szükséges védelmet.

Aki nem tudja eldönteni, hogy világosabb vagy sötétebb árnyalatú lencsét válasszon, fényre sötétedő változatot is vásárolhat. Sötétebb, árnyékos helyeken, például zárt térben az ilyen lencse kivilágosodik, napsütés, és erős fény hatására pedig elsötétedik.


Sportolásra alkalmas napszemüvegek

Sajnos nincs olyan napszemüveg, amely minden szabadidős tevékenység folytatásához megfelelő lenne. Hegymászóknak vagy a hegyekben kirándulóknak különösen fontos, hogy a napszemüveg oldalról is védje a szemet. Akik kocognak vagy nagyobb sétákat tesznek, jó ha olyan szemüveget választanak, amiben az arc jól tud szellőzni, mert az izzadás hatására a szemüveg csúszkálhat.

Bármilyen sportszemüveget választ is, mindenképp könnyű anyagból készüljön, és legyen törésálló, kényelmes és illeszkedjen jól az arcához, füléhez, orrnyergéhez. A sportszemüvegek bőrbarát anyagból készülnek, és nem korrodálódnak. Lencséjük ideális esetben nem törő műanyag, nagyon könnyűek és nehezen koszolódnak. Mivel nehezen törnek, a szem sérüléseinek kockázata is kisebb.

Az íves szemüvegek nem csak az UV-fénytől védik a szem oldalsó részét is, hanem a portól, a felverődő apróbb kavicsoktól és a felcsapódó víztől is. A szemüvegrögzítő pánt még biztonságosabbá teszi a sportszemüveg viselését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.