Tanulmány

A kövér gyereknek több D-vitamin kéne?

Ó, az én gyerekem nem kövér, csak masszív, erős csontozatú, testes - hányszor halljuk, pedig jó lenne tudomásul venni, hogy a túlsúlyos vagy kövér gyerekeknek például több mozgás és vitamin kell.

2012.12.28 10:19ma.hu

Egy karácsonykor publikált új tanulmány szerint a túlsúlyos vagy kövér gyerekek és fiatalok jóval inkább D-vitamin hiányban szenvednek, mint azok a társaik, akiknek testtömege megfelelő.

A gyermekgyógyászati folyóiratban napvilágot látott kutatást a University of Texas Southwestern Medical Center szakemberei végezték, több mint 12 ezer 6-18 éves ifjoncok adatait elemezve.

Mint kiderült, az egészséges testtömegű gyerekek körülbelül 21 százalékánál nem elegendő a D-vitamin bevitel, míg a nagyon kövérek esetében ez a szám eléri az ötven százalékot. A túlsúlyos gyerekek 29 százalékánál, míg a elhízottak 34 százalékánál nem megfelelő mennyiségű ez a fontos ásványi anyag.

Már egy tavalyi tanulmány is azt találta, hogy az elhízott tinédzsereknek jelentősen több D-vitaminra van szükségük, mint soványabb társaiknak. A University of Missouri-Columbia kutatói szerint a kövér tiniknek naponta legalább 4000 IU (International Units, Nemzetközi Egység) D-vitamin elfogyasztása javasolt – ez közel hétszerese az amerikai egészségügyi intézet által ajánlott napi bevitelnek (600).

Az elhízott felnőttek esetében a D-vitamint eltárolja a zsírréteg, így az nem kerül felhasználásra az anyagcsere során, a kutatók szerint az átlagos testsúlyúakhoz képest nagyjából a fele ha hasznosul, tehát nekik se ártana felülvizsgálni ennek tükrében, hogy mennyi D-vitamint kéne a szervezetükbe juttatniuk, és mennyit is esznek valójában.

Mi a megoldás? Ha gyermekünk elhízott vagy kövér, egyeztessünk a gyerekorvossal, hogy mennyi D-vitaminra lenne igazán szüksége, továbbá gondoskodjunk arról, hogy a gyerek kevesebbet üljön a tévé előtt és többet mozogjon, leginkább a szabadban, ahol a Nap természetes forrása a D-vitaminnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.