Erő a Napból

A D-vitamin elősegítheti a limfóma túlélési esélyeit

A D-vitamin egészséges szintje meghosszabbíthatja egy bizonyos fajta non-Hodgkin limfómában szenvedő betegek életesélyeit.

2012.09.13 18:19napidoktor.hu

A Mayo klinika kutatói felfedezték, hogy azoknak a betegek, akiknek szervezetében kiterjedt, nagyméretű B-limfociták (DLBCL) a szervezet alacsony D-vitamin szintjével párosulnak, másfélszer kevesebb esélyük van a gyógyulásra , mint azoknak a betegeknek, akiknek a szervezetében a D-vitamin optimális arányban található.

Kutatásaik azt is bizonyították, hogy a vizsgált páciensek szervezetében elégtelen arányban előforduló D-vitamin a rák előrehaladásának idejét is megnöveli. "Mindez a D vitamin és rák közötti összefüggés eredményének egyik leghangsúlyosabb felfedezése" - állítja Matthew Drake, MD, PhD, a rochesteri Mayo klinika endokrinológusa egy sajtóközleményben.

Az eredmények azonban felvetik a kérdést: A páciensek szervezetének folyamatos D -vitamin kiegészítése vajon elősegítheti-e a rendellenességek kezelését? A non-Hodgkin-limfóma a fehérvérsejtek daganata, melynek leggyakoribb típusa a DLBCL. Ez a gyorsan terjedő rák általában a felnőtteket érinti. Ezek a kutatások még előkészítő jellegűek, melyeket más kutatások elvégzésével együtt is szeretnének megerősíteni.

A legújabb kutatásokban 374 beteget vett részt, akiket nemrég diagnosztizáltak DLBCL-vel.
A vérteszt kimutatta, hogy fele arányban fordult elő köztük D-vitamin hiány. A kutatás szerint a páciensek vérében található a D-vitamin hiány kevesebb, mint 25 nanogramm per mililter (ng/mL) volt a teljes D-vitamin szinthez képest. D-vitaminhiányról beszélünk, ha a D-vitamin szintje 20 ng/mL (50 nmol/L) alatt marad.

Akiknek szervezetében elégtelen volt a D-vitamin aránya, másfélszer nagyobb esélyük volt arra, hogy szervezetükben a rák kifejlődjön, és körükben kétszeresére nőtt a halál kockázata.

A kutatás hitelt ad annak az egyre erősödő bizonyítéknak, ami azt sugallja, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a rák kockázatának kialakulásában valamint a túlélésben. Sajnos az emberek étrendje nem tartalmaz elegendő D-vitamint.

A szervezet a legnagyobb arányban a napból szerzi D-vitamin készletét. A nap UV-sugaraival történő közvetlen érintkezést követően állítja elő a szervezet a D-vitamint. Természetes élelmiszerek közül a tengeri halakban, tojásban, májban található nagy mennyiségben. A napon termett gombákban található D2-vitamin, amelynek hatását még nem tisztázták kellőképpen, de valószínűleg jótékony hatással van az emberi szervezetre is.

"A D-vitamin pontos szerepe a rák lehetséges kialakulásában és fejlődésében ismeretlen, de azt tudjuk, hogy a vitamin közreműködik a sejtnövekedés és sejtpusztulás szabályozásában, és sok más folyamat között fontos szerepe van a rák korlátozásában" - állítja Drake.

Napjainkban a korszerű és hatékony kezelések eredményeként a limfómák az egyik legjobban gyógyítható daganatos betegségekké váltak. A kezelés előtti és utáni stádium-meghatározásában a PET-CT-vizsgálat egyértelműen a legpontosabb képalkotó eljárás. A kezelések közben elvégzett PET-vizsgálat érzékenyen jelzi a kezelésre adott választ, és így segít a személyre szabott terápia kivitelezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.