A bőrrákot megelőzi a D-vitamin?

Napot ide! Nincs esélyük a degenerált sejteknek?

Tanulmány igazolja: a napfény hatására képződött D-vitamin megakadályozza a degenerált sejtek képződését.

2012.04.02 20:20ma.hu

A túlzásba vitt és tartós napsugárzás az úgynevezett fehér bőrrák egyik oka. A túlzott mértékű UV-sugárzás annyira károsíthatja a bőrsejtek sejtmagjában lévő DNS-állományt, hogy a természetes „javító mechanizmus” hatástalanná válik.

Úgynevezett ciklobután-pirimidin-dimerek (CPD) keletkeznek, amelyek a sejtek sejtosztódással történő állandó újraképződésével ismét bőrrákot okoznak, és lelassíthatják az ez elleni immunreakciót.

Néhány éve azonban egyre több utalás van arra, hogy a mértékletes napsugárzás képes megakadályozni és gyógyítani a „fehér bőrrákot”.

Az ausztráliai Sydney Egyetem kutatói egereken végzett laboratóriumi kísérletekben bebizonyították, hogy a D-vitamin hatásos formájában (1,25(OH)2D3) megakadályozza a degenerált sejtek szaporodását.

Laboratóriumi vizsgálataik során a tudósok felfedezték, hogy ez a veszélyes kialakulás aktív D-vitaminnal lassítható vagy akár meg is állítható.

Ezáltal láthatóan ritkábban alakult ki fehér bőrrák, spinaliom (laphámrák) vagy jóindulatú bőrdaganat (papilloma). A D-vitamin aktív formája 90 százalékban a nap UV-sugárzása által képződik a bőrben egy összetett anyagcsere-folyamat során, amelyben a máj és a vesék, valamint maguk a bőrsejtek is részt vesznek.

"Rendszerint már néhány napon töltött perc is elegendő a folyamat beindításához - és ez még messze van attól, hogy az UV-sugárzás visszafordíthatatlan károkat okozzon a bőrsejtek DNS-állományában. Ez attól is függ, hogy milyen dózisú napsugárzásnak tesszük ki magunkat ahhoz, hogy a kihasználjuk az UV-sugárzás pozitív hatásait és elkerüljük a negatív következményeket" - mondta Ad Brand, a Sunlight Research Forum munkatársa.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhellyel működő nonprofit szervezet, melynek célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a nyilvánosságot a mértéktartó ultraibolya sugárzás emberre gyakorolt hatása terén szerzett legújabb orvosi és tudományos ismeretekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.