AIDS-világnap

Egyre több a HIV-fertőzött és a beteg Kínában

Idén október végéig 17 ezer 740 ember halt meg AIDS-betegség miatt Kínában, és csaknem 69 ezer új HIV/AIDS-esetet regisztráltak. A számok jelentős növekedést mutatnak.

Nézze meg mit művel a vírus! >>> képgaléria

2012.12.01 13:44MTI

A statisztika szerint növekedett a fertőzöttek száma a 15 és 24 év közötti korosztályban, valamint az ötven év felettieknél. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes térségekben, valamint egyes csoportok, így különösen a homoszexuális férfiak körében nőtt az előfordulás gyakorisága. Hivatalosan Kínában összesen több mint 490 ezren szerepelnek a nyilvántartásokban, ám valós számukat ennek többszörösére teszik.

A halálozás 8,6 százalékkal volt idén több, mint tavaly ugyanebben az időben. Az ötven évnél idősebbeknél több mint 20 százalékos az új esetek növekedésének aránya a korábbi év azonos időszakához viszonyítva. Ennek hátterében a szakemberek elsősorban a vidéki prostitúció terjedését és a jobb életszínvonalat sejtik.

A héten HIV-fertőzöttek, az AIDS ellen küzdő önkéntesek és nem kormányzati szervezetek, valamint külföldi civil szervezetek képviselői kaptak meghívót Li Ko-csiang miniszterelnök-helyetteshez, a politikai vezetés második emberéhez. Li a sajtóban megjelent beszámolók szerint újabb jelét adta annak, hogy a maga és a kormány részéről komolyan veszi azokat a problémákat, amelyeket ismertettek vele.

Li volt az, aki egy hete telefonon adott utasítást az egészségügyi minisztériumnak arra, hogy tegyenek meg mindent a negatív diszkrimináció ellen, mivel korábban híre kelt, hogy egy AIDS-es betegen két kórházban sem hajtottak végre egy szükséges műtétet.

Hongkongi sajtójelentések szerint csütörtökön több mint száz Honan tartományi HIV/AIDS-fertőzött és -beteg vonult végig vörös szalagot viselve a főváros utcáin, helyenként a himnuszt énekelték a polgári ügyek minisztériumához igyekezve.

Az emberek kártérítést, járadékot szeretnének, mert az 1990-es években véradók tömege fertőződött meg nem sterilizált injekciós tűktől. Jó néhányan közülük már nem élnek, az élők közül pedig sokan képtelenek a munkára, mások nem jutnak kenyérkereseti lehetőséghez.

A december 1-jei világnaphoz időzítve Ven Csia-pao kormányfő pénteken külön is találkozott HIV-fertőzöttekkel, árvákkal és egészségügyi dolgozókkal, valamint panaszosokkal, akiknek ígértet tett arra, hogy a kormány többet tesz értük.

A 2015-ig szóló AIDS-ellenes program szerint a kínai kormány 30 százalékkal kívánja csökkenteni az AIDS miatti elhalálozásokat és 25 százalékkal az új megbetegedéseket.

Kínában 2003 óta a HIV/AIDS által érintettek számára a kormány külön intézkedéssel biztosította a vérvizsgálatok, a konzultációk és szűrővizsgálat ingyenességét, a terhes nők térítés nélküli speciális kezelését és az AIDS-árvák iskoláztatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.