Nevetséges kártérítés a téves tesztért

"17 éven át vártam a halált" - nem is volt AIDS-es!

Tévedés lehetett a 26 évvel ezelőtti pozitív AIDS-teszt, amelynek elszenvedője most nevetséges összegű kártérítést kapott az elveszett éveiért cserébe.

2012.11.26 09:29ma.hu

Darabokra esett a szerb Dragisa Zekic élete, amikor 26 évvel ezelőtt egy rutinvizsgálatot követően szembesítették őt a halálos ítélettel is felérő diagnózissal: HIV-fertőzést kapott. A most 49 éves férfi 1986-ban ment el egy állapotfelmérésre, majd az AIDS-teszt eredményét elborzadva hallva tudomásul vette, hogy élete hátralévő napjai, vagy legfeljebb hónapjai meg vannak számlálva. Csakhogy közel két évtizeden keresztül nem romlott az általános állapota, így végül gyanús lett neki a dolog és elment egy újabb tesztsorozatra, amely ezúttal minden szempontból negatív eredményt hozott ki - vagyis valójában soha nem is volt beteg.

"Nem éreztem betegnek magam, de végig arra vártam, hogy meghaljak, és elfordultam a társadalomtól is. Sok ember még kezet sem akart velem fogni, az életem pedig tönkrement" - panaszolta Zekic. Az elmúlt kilenc évben azért küzdött, hogy legalább pénzzel ellensúlyozzák neki mindazt, amit a hibás diagnózis okozott lelkileg és emberileg, ám a hosszas jogi csatározás végeredménye egy mindössze 1,7 millió forintnak megfelelő kártérítés lett, ami szinte nevetségesnek tűnik az elvesztegetett éveket és a "halálos ítéletet" nézve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.