AIDS-világnap

Ukrajnában tovább terjed az AIDS-járvány

Andrej Mandrikin, a Kijev megyei Bucsa városban működő 85. számú börtön foglya HIV-fertőzött. Harmincöt événél jóval idősebbnek néz ki, de így is szerencsésebb több ezer honfitársánál: ő legalább kezelésben részesül.

Nézze meg mit művel a vírus! >>> képgaléria

2012.12.01 11:44MTI

A december 1-jei AIDS-világnap előtt a nemzetközi szervezetek felszólították az ukrán kormányt, növelje a AIDS kezelésére szánt összegeket és tegyen többet azért, hogy megakadályozza a HIV-vírus átterjedést a veszélyeztetett csoportokról a lakosság zömére.

Becslések szerint 230 ezer ukrán, azaz a 15 és 49 év közötti lakosság mintegy 0,8 százaléka HIV-vírushordozó. Közöttük mintegy 120 ezren szorulnak sürgős antiretrovirális kezelésre. A vírus szaporodását több ponton gátló kezelés jelentősen meghosszabbíthatja az életüket és javíthatja az életminőséget. Pénzhiány miatt azonban csak egynegyedük jut gyógyszerhez, ami az egyik legalacsonyabb arány a világon.

Az AIDS továbbra is a főbb kockázati csoportok körében koncentrálódik. Ezek az intravénás kábítószert használók, a prostituáltak, a homoszexuálisok és a börtönlakók. Az évente regisztrált új esetek fele azonban a védekezés nélküli nemi aktusra vezethető vissza.

A járvány lassan, de biztosan terjed a leginkább veszélyeztetett csoportokról a lakosság egészére - mondta Nicolas Cantau, az AIDS-, TBC- és Malária-ellenes Globális Alap kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója. Jelenleg Ukrajnában nincs elegendő kezelés.

Ukrajnában a HIV-fertőzöttek egyik súlyos problémája a megbélyegzés. Lilija, a 65 éves nyugdíjas, aki csak a keresztnevét árulta el, nemrégiben tanfolyamon vett részt, ahol azt tanították, hogyan mondja meg 9 éves unokájának, hogy HIV-fertőzött. A kislány kábítószeres anyjától kapta születésekor a betegséget, és nem vették fel az óvodába a betegsége miatt.

Míg az AIDS a világ más részein visszaszorulóban van, Cantau szerint Kelet-Európában és Közép-Ázsiában egyre terjed. 2011-ben közel 21 200 új esetet jelentettek Ukrajnából, a legtöbbet, amióta a volt szovjet köztársaság 1987-ben az első megbetegedést észlelte, és 3 százalékkal többet, mint 2010-ben. Az elégtelen vagy késői kezelés miatt az AIDS okozta halálozások tavaly 17 százalékkal, 3800-ra nőttek.

Az ukrán kormány jelenleg az összlakosságban előforduló megbetegedések szűrésére és kezelésére fordít nagyobb figyelmet. A több mint ezer börtönlakó, továbbá a mintegy tízezer ukrajnai HIV-fertőzött kezelését - akik gümőkór és más szövődmények ellen is kezelést kapnak -, akárcsak a megelőzési programokat, külföldi adományozók finanszírozzák, főként a Globális Alap.

A szervezet közölte: 640 millió dollárt szán 2016-ig az ukrajnai AIDS és tuberkulózis elleni küzdelemre, ezután programjai nagy részét át szeretné adni az ukrán kormánynak.

Jogvédők szerint a korrupció és a kormányhivatalnokok közömbössége is felelős a fertőzés terjedéséért. Az elmúlt két évben az ukrán hatóságok technikai akadályokra hivatkozva létfontosságú AIDS-gyógyszereket koboztak el a határon, ügyészek vizsgálták a Globális Alap segítségében részesülő csoportok támogatását, és zaklatták a metadonnal kezelt kábítószereseket.

Az ukrán parlament nemrégiben fogadott el első olvasatban egy törvénytervezetet, amely alapján öt évig terjedő börtönnel büntethető az, aki reklámozza a homoszexualitást. Nyugati szervezetek szerint emiatt törvénytelennek minősül a homoszexuálisoknak óvszert osztó és számukra felvilágosítást tartó szervezetek tevékenysége, ami a járvány terjedését is elősegíti majd. Egyelőre nem tudni, mikor tartják a végszavazást.

A gyógyszerellátás szintén fájó pont, mivel az ukrán egészségügyi hatóságok túl magas árat fizetnek az AIDS elleni szerekért. Jogvédő szervezetek szerint az egészségügyi illetékesek mesterségesen emelik az árakat és saját zsebre dolgoznak. Az illetékesek tagadják a vádakat, mondván, a versenytárgyalások átláthatók.

A lakosság felvilágosítása terén is akad még tennivaló. Okszana Holubova, egy 40 éves volt drogos, megfertőzte most nyolcéves lányát, első férje AIDS-ben halt meg. Második férjével is védekezés nélkül él házaséletet, mondván, hogy Isten kezében van az egészsége.

"Azok, akik félnek, megfertőződnek" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.