Megdőlnek a tévhitek?

A pornós nők jobban nyomják

Egy friss amerikai tanulmány szerint a pornószínésznők pszichológiai értelemben "egészségesebbek" mint a kevésbé ellentmondásos munkát végző nőtársaik.

2012.11.27 08:54ma.hu

A tanulmány egészen más képet fest a felnőtt filmekben szereplő nőkről, mint amit eddig általában gondoltak róluk. A Shippensburg University, a Texas Woman’s University és az Adult Industry Medical Healthcare Foundation kutatói rájöttek, hogy a pornósoknak nagyobb az önbecsülése, pozitívabbak, spirituálisabbak, sokkal jobbak az életkörülményeik és testükre is egészségesebben tekintenek.

Ráadásul sokkal kielégültebbek szexuálisan és - nem meglepő módon - több partnerük van, mint más nőnek. Viszont nyoma sincs annak az általánosan vallott nézetnek, hogy pornózni csak kétségbeesett, hátrányos helyzetű nők kezdnek, akik pszichológiailag sérültek. “A pornóiparban dolgozó nőkről azt tartják, hogy drogfüggők, otthontalanok, szegények, elkeseredettek és általában szexuális zaklatásnak voltak kitéve” - monda az egyik kutató.

“Egyesek odáig mennek, hogy kijelentik, minden pornószínésznőt molesztáltak gyermekkorában. Ezeket a sztereotípiákat használják azok, akik támogatják, illetve azok is, akik elítélik az egész iparágat, pedig mostanáig sosem tanulmányozták igazán ezeket a hölgyeket” - tette hozzá a tudós.

A tanulmány során 177 színésznő adatait hasonló korú és családi állapotú átlagos nőével vetették össze. A résztvevő színésznők mind fizetett pornósok, 18-50 évesek és átlagosan 3,5 éve dolgoznak a pornóiparban. Több mint egyharmaduk férjezett vagy komoly párkapcsolatban él, míg 44 százalékuk egyedülálló.

Komoly vizsgálatnak vetették alá a gyermekkori zaklatás kérdéskörét, de a kutatók nem találtak jelentős különbséget a nők két csoportja között.

Az is kiderült, hogy a színésznők jobban alszanak és energikusabbak. Közel 70 százalékuk tartja kielégítőnek szexuális életét, míg az átlagos nőknek csak 33 százaléka. A filmes lányok többsége korábban kezdett el nemi életet élni, átlagosan már 15 és nem 17 éves korban. Az viszont tény, hogy a szexiparban dolgozók között gyakoribb a kábítószer- és alkoholfüggő, ami talán az élvhajhász személyiségek jegye.

“Ez a tanulmány valóban megváltoztatja a szexuális munkásokról és a pornósokról alkotott nézeteket. Noha nem lehet perdöntőnek tekinteni, tény, hogy azon kevés felmérés közé tartozik, amiben kontrollcsoportot használtak” - mondta Cynthia Graham, a Southampton Egyetem egészségpszichológusa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.