40 éves kora előtt

Kilenc évvel tovább élhet egy nő, ha leszokik a dohányzásról

Közel 1,2 millió brit nő bevonásával készült az a tanulmány, amelynek eredménye szerint kilenc évet hozzáadhat életéhez, aki 40 évesen leszokik a dohányzásról.

2012.10.27 10:29MTI

Ám még így is 20 százalékkal magasabb marad körükben a halálozás kockázata azokhoz képest, akik soha nem cigarettáztak.

A The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertetett felmérés adatai azt mutatják, hogy a teljes felnőttkorban való dohányzás átlagosan tizenegy évvel rövidíti meg az élettartamot. A nőkre vonatkozó most közzétett eredmények egybehangzanak a férfiak bevonásával végzett korábbi nagyszabású tanulmány megállapításaival.

Az elemzés szerint kilenc évet adott hozzá az életéhez az a nő, aki 40 évesen végleg letette a cigarettát, sőt azok a nők, akik már 30 évesen leszoktak a dohányzásról körülbelül tíz többlet évet nyertek vissza.

"Akár férfiról, akár nőről van szó, ha valaki még a középkor elérése előtt abbahagyja a dohányzást, átlagosan tíz év extra élettartamot nyer" - hangsúlyozta Richard Peto, a tanulmány társszerzője, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A leszokás után is érvényes maradt azonban, hogy a 40 éves kort követő évtizedekben a korábbi dohányosok halálozási aránya minden egyes életszakaszban 1,2-szeres volt azokhoz a kortársaikhoz képest, akik soha nem dohányoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.