A kemény elhatározás döntőbb a leszokásban

Cigi a kézben: a tapasz és a szóbeli segítség is smafu?

Nem egyszerű leszokni a dohányzásról, ezt minden cigarettázó tudja - úgy tűnik azonban, hogy a telefonos segítség és a nikotin tapasz, melyeket igénybe vehetnek leszokáskor, nem sokkal javítja esélyeiket.

2012.03.25 08:55ma.hu

Nagy akaraterő és kitartás kell a dohányzásról való leszokáshoz. Nem sokat ér azonban a késztetés csökkentésében a telefonos segítség és a nikotin tapasz használata - derítette ki egy új tanulmány, amelyet közel 2600 ember bevonásával végeztek brit kutatók.

A résztvevőket véletlenszerűen négy csoportba osztották:

- Tanácsokat adtak nekik a leszokáshoz és hozzáférést biztosítottak a segélyvonalhoz - ez a "strandard" kezelésnek számított,

- Tanácsokat és ingyenes nikotin-tapaszt kaptak,
- Intenzívebb támogatást adtak nekik, beleértve a fokozott telefonos segítséget is,

- Az ingyenes nikotin-pótló terápia és az intenzív támogatás is rendelkezésükre állt.

A kutatók 6 hónappal azután tesztelték a résztvevőket, hogy megkezdték a dohányzásról való leszokást. 59 százalékukat elérték, 19 százalékuk mondhatta el magáról, hogy már nem cigarettázik.

Sejteni lehetett, hogy akikkel nem tudták felvenni ismét a kapcsolatot, azok újra rászoktak a cigire. Kiderült azonban, hogy nem volt különösebb különbség a leszokott dohányosok között abban, mit vehettek igénybe a felajánlott segítségek közül.

Nem sokat jelentett tehát, hogy normál- vagy az intenzív tanácsadást kaptak-e, használhattak nikotin tapaszt vagy sem - írta a BMJ szaklap online kiadása.

Tim Coleman tanulmányvezető a Nottingham egyetemről ugyanakkor elmondta: a tanulmány hasznosnak bizonyult abban, hogy kiderült, fontos támogatást jelenthet a telefonos segítség azoknak, akik valóban le akarnak szokni.

"Az eredmények, úgy gondolom, rámutatnak, mennyire nehéz ezeknek az embereknek megszabadulni függőségüktől, mennyire káros és erőteljes függést is okoz a dohány"
- mondta.

Kiderült viszont az is, hogy az angol nemzeti segélyvonal és a nikotin tapasz használata sem segítettek igazán.

Ez annak szükségességére is rámutat, hogy hatékonyabb telefonos segítséget fejlesszenek ki,  az valóban reális segítséget jelentsenek a leszokásban - no és persze csökkentsék a dohányzás rendkívül káros hatásait - tette hozzá Coleman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.