Miért érdemes inni, és miért nem?

Leszokjunk a kávéról?

Kevés ember van, aki reggelente nem csoszog el a kávéfőzőhöz, hogy leengedjen egy kis feketét az ébredéshez - van több előnye a koffeinnek, de ugyanennyi hátránya is. Lássuk, melyik győz.

2012.05.07 16:55ma.hu

Örök kérdés, hogy vajon megéri-e leszokni a kávéról. Vannak enyhébb változatai a koffeinnek, így a tea fogyasztása - de kevesen tudják elképzelni reggeleiket a kávé nélkül, a nap további részéről nem is szólva, amikor szükség lehet egy kis ébresztőre munka közben.

Lássuk, milyen előnyei lehetnek a kávénak?

- A koffein valóban növeli a vérnyomást, tehát ha magas a vérnyomásunk, jobb, ha nem fogyasztjuk. Zavarhatja az alvásunkat, álmatlanságot, forgolódást idézhet elő éjszaka. Más oka azonban nemigen van, amiért kis mennyiségben ne fogyaszthatnánk.

- Csökkenti az esélyét annak, hogy diabéteszesek legyünk. Kutatások szerint 3 vagy 4 csésze naponta 25 százalékkal csökkenti a cukorbetegség valószínűségét. Más kutatások arra utalnak, hogy mindez a koffeinmentes kávéra is igaz, tehát lehet, a hatás nem a koffeinnek köszönhető, hanem valami másnak a kávéban, például az ún. klorogénsav nevű antioxidánsnak.

- A kávét kedvelők kisebb veszélyben vannak a májzsugorral és májrákkal szemben is. Csökkenti a Parkinson kór kialakulásának esélyét, sőt, az Alzheimer-kórét is.

Persze, ez nem ok arra, hogy ha eddig nem ittuk, elkezdjük a fogyasztását, de olykor nyugodtan ihatunk egy-egy csészével.

És miért mondjunk rá nemet?

A kávé hatásait vizsgáló kutatásoknak van egy hátránya: többnyire a kávéivókat hasonlítják össze a kávét nem ivókkal. Az előnyöknek lehet más oka is a kávéfogyasztóknál; csak mert két dolog összefügg, az nem jelenti azt, hogy egyik okozza a másikat.

Bizonyos egészségügyi állapotokat ronthat a koffein. Már említésre került, hogy a magas vérnyomással, diabétesszel küzdő emberekre negatív lehet a hatása. Egy tanulmány során kiderült, hogy a magas vérnyomás alacsonyabb lett, amint a résztvevők nem fogyasztottak több kávét.

Az is kiderült, hogy azok az emberek állapotát, akik eleve cukorbetegek, súlyosbíthatja a koffein. A koffeinmentes kávét viszont ihatják.

Más tanulmányok arra utalnak, hogy az adrenalin válasz magasabb a stresszre, ha fogyasztunk koffeint, mint ha nem - ami azzal járhat, hogy idegesebbek, feszültebbek, szorongók leszünk, és alvásproblémáink lehetnek.

Tehát, hacsak nem vagyunk cukorbetegek illetve magas vérnyomással küzdők, a kávé fogyasztása nem árthat. Vannak emberek, akik érzékenyebbek a koffeinre, mint mások - ám ha nem tapasztalunk álmatlanságot, szorongást, idegeskedést a kávé miatt, akkor nincs ok arra, hogy lemondjunk róla. Ha okozza az említett problémákat, koffeinmentes kávé lehet a megoldás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.