Gyorsítja az anyagcserét

Segíthet a fogyásban a zöldkávé kivonat

Kis méretű tanulmányukban amerikai kutatók úgy találták, hogy a zöld, pörköletlen kávébabból nyert kivonat segíti a testsúly csökkentését.

2012.03.28 12:30MTI

Joe Vinson és munkatársai eredményüket az Amerikai Kémiai Társaság San Diegó-i konferenciáján ismertetik.
   
A jelenlegi tanulmány 16 ember bevonásával Indiában készült, de korábban hasonló vizsgálatokat folytattak le Franciaországban és Japánban is. Mint Vinson elmondta, csoportjával most nem a zöldkávé koffeintartalmának hatására összpontosítottak, hanem a nyers kávéban nagy mennyiségben jelen lévő klorogénsavra.
   
"Ez a zöldkávé legfontosabb természetes hatóanyaga, a pörkölt kávéban már jóval kevesebb van belőle, így nem olyasmiről beszélünk, ami kicserélhető szokásos kávénkkal" - magyarázta a kutató. A kávébabot 240-250 Celsius-fokon pörkölik, ezen a hőmérsékleten az anyagcserét gyorsító klorogénsav jelentős része lebomlik.
   
A napi egy-két adag zöldkávét ivó résztvevők testsúlya a követés hat hete alatt átlagosan 10,5 százalékkal csökkent, míg testzsírjuk mennyisége 16 százalékkal. A kutatók hangsúlyozták, hogy a későbbiekben nagyobb tanulmányban ellenőrzik eredményeik helytállóságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.