"Szürreális tapasztalat ránézni"

Roncsolt a fegyver: új arcot kapott a férfi

A Marylandi Egyetem Orvosi Központjának illetékesei közölték: az eddigi legkiterjedtebb arcátültetés során kapott új arcot, fogakat, nyelvet és állkapcsot az a 37 éves amerikai férfi, aki 1997-ben egy fegyverbalesetben sérült meg.

2012.03.28 10:30MTI

Richard Lee Norris felépülőben van a múlt heti műtét után, kezdi érezni arcát, már fogat mos és zuhanyozik. Visszanyerte szaglását is, amelyet a baleset következtében elvesztett.
   
Mint Eduardo Rodriguez vezetősebész elmondta, Norris az elmúlt 15 évet a világtól elzárkózva töltötte, a transzplantáció az életét fogja visszaadni neki.
   
"Szürreális tapasztalat ránézni. Nehéz nem bámulni rá. Korábban az emberek azért bámulták Richardot, mert maszkot viselt és látni akarták deformitását. Most más okuk van a megbámulására, és ez valóban elképesztő" - közölte Rodriguez.
   
A mostani a páciens 23. arcműtétje volt azóta, hogy hét évvel ezelőtt megkezdték arcának helyreállítását. Ez a 36 órán át tartó beavatkozás volt a legkiterjedtebb, mert magában foglalta a fogak, a nyelv, a felső és alsó állkapocs beültetését, sőt a szükséges összes arcszövet transzplantációját is. Mivel nagyon sok arcszövetet kellett átültetni, a bemetszések hátrább találhatók a koponyán, így kevésbé láthatóak - magyarázta Rodriguez.
   
Norris balesetének körülményeiről nem tártak fel részleteket, annyit lehet tudni, hogy elvesztette orrát, ajkát és szájmozgása zömét.
   
Az első teljes arcátültetést 2005-ben végezték Franciaországban egy nőn, akinek arcát kutyája marcangolta szét, az Egyesült Államokban az első arctranszplantációt a Clevelandi Klinikán hajtották végre 2008-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.