Szeretethormont kell szippantani a leszokásért

Új módszer az alkoholizmus gyógyításáért

Egy friss tanulmány szerint a "szeretethormon" segíthet legyőzni az alkoholizmust.

2012.10.16 08:14ma.hu

A University of North Carolina kutatói egy detoxikáló program keretében 11 alkoholfüggő önkéntesnél használtak három napon át oxytocint vagy placebót tartalmazó orrsprayt. Mikor az elvonási tünetek egy bizony szintre értek, akkor pedig nyugtató hatású, a benzodiazepinek közé tartozó gyógyszerrel kezelték őket.

“Az oxytocint szippantó betegek kevésbé vágytak az alkoholra és az elvonási tüneteik is enyhébbek voltak mint a placebót kapóké, és csak ötödannyi gyógyszert kaptak, négy esetben pedig teljesen el is lehetett hagyni” - mondta Cort Pedersen kutató.

Alkoholmegvonás esetén gyakran alkalmaznak idegességet és a rohamok számát csökkentő nyugtatókat, amelyek azonban önmagukban is képesek függőséget okozni. Noha nem tudják miként csinálja, de a szociális kapcsolatokban nagy szerepet játszó oxytocin segíti a leszokást, méghozzá mellékhatások nélkül. Pedersen reményei szerint a hormont használó alkoholisták nem élik majd át az elvonás kellemetlen tüneteit, így csökken a visszaesés kockázata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.