Segíti a vas felszívódását és fehérjedús

Új vegetáriánus étel az egészséges életért

Az új vegetáriánus étel elősegíti a vas felszívódását és tele van fehérjével - Erről tanúskodik Charlotte Eklund-Jonsson doktori disszertációja.

2008.05.30 17:20medipress.hu

A tempének nevezett étel egy teljes kiőrlésű készítmény magas folsavtartalommal. Az orvostudomány elfogadja azt a tézist, hogy a teljes kiőrlésű gabonák csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, és vélhetően megvéd az időskori cukorbajtól, sőt, egyes rákfajtáktól is.

A B9-vitamin a folsav természetes formája, és több más dolog mellett elengedhetetlen a normális méhen belüli fejlődéshez.

"A tempét vegetáriánusok számára tervezték, de azok számára is ideális, akik pl. környezetvédelmi okokból kevesebb hús fogyasztására szánják el magukat.” – mondta Charlotte Eklund-Jonsson.

„Mi is a környezetvédelmi szempontokat tartottuk szem elől, mikor az árpára és a zabra esett a választásunk. Ez a két növény megterem Svédországban, így nem kell az alapanyagot messziről szállítani.”

A tempét erjesztéssel készítik a Rhizopus oligsporus nevű gomba segítségével.

A tempe erjesztése Indonéziából ered, de ott szójababból készítik. Charlotte Eklund-Jonsson kifejlesztett olyan módszereket, melyek segítségével megőrizheti a magas rosttartalom, ugyanakkor növeli a könnyen feldolgozható vas mennyiségét.

Általános esetben ez a két tényező egymás ellen játszik. Az eredmények azt mutatják, hogy a vas felszívódása megduplázódott az árpatempe fogyasztása után az erjesztetlen árpához képest.

Más tanulmányok felfedték, hogy a zab- és árpatempe csökkenti a vércukorszintet és az inzulinszintet, ami általában jellemző a teljes kiőrlésű gabonafélékre.

A doktori értekezés a „Az erjesztett teljes kiőrlésű zab- és árpatempe tápanyag-összetevői – A feldolgozási módszer hatása a vas-, keményítő és folsavtartalomra.” címet viseli, nyilvános védésére június 5-én kerül sor a Göteborgi Műszaki Egyetemen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.