Nem bukik, ha jól eszik

Egészséges ételek - Sokkal jobb jegyek!

Azok a gyerekek, akik megfelelően táplálkoznak, jobban teljesítenek az iskolában, erősíti meg egy, a kanadai Nova Scotiában, ötödikesek körében végzett felmérés.

2008.04.18 16:00medipress.hu

Azok a tanulók, akik megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét, rostot és más egészséges tápanyagot vesznek magukhoz, jelentősen jobb eredményeket értek el, fedezte fel kollégáival együtt Dr. Paul J. Veugelers, az edmontoni Alberta Egyetem munkatársa.

Bár az egészséges táplálkozást fontos tényezőnek tartják az iskolai teljesítmény szempontjából, eddig kevés kutatást végeztek ebben a témában. 4 589 ötödik osztályos tanuló adatait vizsgálták meg, akiknek 19,1 %-a megbukott a nyelvi teszten.

Minél kedvezőbb táplálkozási szokásai vannak egy gyereknek (beleértve a minőséget, a megfelelőséget és a változatosságot), annál kisebb valószínűséggel bukott meg a teszten. Ezt állapították meg a tudósok, még azután is, hogy kiszűrték a családi háttér, az iskola és a nemek tényezőit.

A sok gyümölcs-és zöldségfogyasztás, a kevesebb zsírbevitel szintén összefügg a teljesítménnyel. Veugelers elmondása szerint a korábbi kutatások főleg a reggeli jelentőségére, ill. az éhség és a hiányos táplálkozás káros hatásaira összpontosítottak.

"A mi tanulmányunk kibővíti az ismereteket azzal, hogy bemutatja a teljes táplálkozás független fontosságát az iskolai teljesítmény szempontjából. Nyomatékosítja, hogy nem csak a reggeli fontos a gyerekek számára, de az egész napi táplálékbevitel is."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.