Bambuszt rágcsáló ragadozó

Miért lett vegetáriánus a panda?

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) a ragadozók rendjébe, a medvefélék családjába tartozó emlős. Bár "hivatalosan" ragadozó, táplálékának 98 százalékát a bambusz teszi ki.

2008.05.08 10:29National Geographic

Ez azonban nem kizárólagos, a panda egyéb füveket, virágokat bogyókat is megeszik, sőt, halat, kisebb madarakat, rágcsálókat is fogyaszt – ritkán.

A fekete-fehér maci ugyanis meglehetősen lomha állat, és a látása sem túl jó – ilyen adottságokkal a vadászat problémás. Ez áll tehát a kényszer-mindenevés hátterében: a bambusz nem szalad el. Érdekes tény, hogy az óriáspandának a bélrendszere meglehetősen rövid, így a tápanyagok felszívódása nem tökéletes.

Emiatt folyamatosan ennie kell, hogy a szükséges kalóriamennyiséget bevigye. A pandák rágószervei alkalmazkodtak a főként növényevő életmódhoz: állkapcsuk hosszabb, rágóizmaik erősebbek, őrlőfogaik nagyobbak és szélesebbek, mint a többi medvéé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.